doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Matovič, kto z vás je bez hriechu ...

...neviem si predstaviť, aby niektorý minister šiel bez prípravy riadiť vojenskú stíhačku. Nešiel by už len preto, že nie je samovrah. Ale prečo takto, s pudom sebazáchovy nepristupujú politici aj vtedy, ak sa im núka výkon politickej funkcie, na ktorú ich nikto nikdy nepripravoval ?

Za niekoľko hodín skončí rok 2021, takže akosi prirodzene sa obzeráme späť, chceme vedieť aký to bol rok. A tak rok 2021 hodnotia nielen jednotlivci ale aj organizácie a celá spoločnosť, takže aj vláda by mala podobne zhodnotiť svoje počínanie.  Neviem ako bude seba hodnotiť pán Matovič, ale podľa mňa ho zhodnotiť treba. Je to totiž politik, ktorý sa na moci v našom štáte podieľa už od roku 2011 a veľmi rád sa schováva za biblické „Kto z vás je bez hriechu, nech pr­vý hodí kameň ! “ To ako sme žili v roku 2021 sa ale nedá hodnotiť len podľa biblických zvyklostí, ale predovšetkým podľa pozemských zákonov. Takže, za tú dobu určite niečo pozitívne pre spoločnosť vykonal, ale iste ešte viac vykonať mohol. Na web stránke OĽANO sa  totiž dočítame aj toto: “ Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) sme založili ako poctivé protikorupčné hnutie s cieľom poraziť skorumpovaných politikov a ich politické strany. Od začiatku sme v hnutí vytvárali priestor pre kresťanov aj liberálov, a tak to zostane aj do budúcna. Spája kopu dobrých ľudí s dobrým plánom, ako na Slovensku napraviť chyby.“ Samozrejme, že aj on počas pôsobenia v politike už urobil mnoho chýb. A ani tento rok nebol iný. Smola je, že to čo ostatní považujú za jeho chybu, on za chybu nepovažuje.  Napr. akosi zabúda, že niekoľko mesiacov v tomto roku bol predsedom vlády a za jeho predsedovania, takmer došlo k pádu vlády a hrozili predčasné voľby. Určite sa to stalo aj preto, že nedodržal svoje slová, ktoré povedal na začiatku vstupu do politiky, keď hlásal, že jeho hnutie bude v parlamente iba v opozícii a nebude sa usilovať o vstup do vlády.  Preto si ani žiadnych adeptov na ministrov, jeho hnutie vlastne nevychovalo.

Totiž, ak by od začiatku existencie bolo jeho hnutie myslelo aj na to, že raz bude chcieť vládnuť, tak by si bolo mohlo pripraviť svojich odborníkov na vládne posty. No nerobilo to tak, a výsledok sa dostavil. Na funkciu predsedu vlády sa dostal politik, ktorý trpí averziou takmer na všetko, čo nie je podľa jeho predstáv. Výsledok poznáme. Funkciu nezvládol a musel odstúpiť. Ak vynecháme terajšieho predsedu vlády, potom v dnešnej vláde zo 7 ministerských kresiel, ktoré Matovičovci majú sú iba traja takí, čo sa k hnutiu OĽANO aj hlásia (minister financií, minister obrany a ministerka kultúry). Dvaja sú len nominanti (minister pôdohospodárstva a zdravotníctva),  jeden je za stranu Zmena zdola (minister životného prostredia) a jeden neuvádza v životopise žiadnu stranu (minister vnútra). Ako radový občan sa pýtam,  kde sú tí dobrí ľudia s dobrým plánom, ktorí mali na Slovensku napraviť chyby ?  Keďže nie sú a ani tak skoro nebudú, vidíme len to ako sa spomenutí ministri učia za pochodu riadiť rezorty, a tak pochopiteľne robia aj chyby. O to viac, že tu máme aj krízovú situáciu pre kovidové pandémie. Keby sa tie chyby dotýkali len osôb ministrov, potom mi to vôbec nevadí, ale trpíme všetci a to len preto, že politici konajú nezodpovedne a mnohokrát aj neprofesionálne. Dobre, máme ministra, ktorý niekedy pilotoval vojenskú stíhačku,  veď to jeho ministrovanie nejako dopadne, ale neviem si predstaviť, aby niektorý minister šiel bez prípravy riadiť vojenskú stíhačku. Nešiel by už len preto, že nie je samovrah.  Ale prečo takto, s pudom sebazáchovy nepristupujú politici aj vtedy, ak sa im núka výkon politickej funkcie, na ktorú ich nikto nikdy nepripravoval ?  Veď tým trpia nielen oni, ale trpíme všetci. Vrátim sa k vete požičanej si z biblie. Modifikoval by som ju nielen na biblický ale aj pozemský význam. Keďže aj minister financií je len pozemský človek, ktorý musí dodržiavať pozemské zákony, tak ako ostatní občania tohto štátu, potom sa  pri ich nerešpektovaní nemôže brániť tým, že chce aby právo na jeho kritiku mali iba tí, čo sú bez hriechu.  Na Zemi totiž na rozdiel od biblického predpokladu dedičného hriechu každého človeka, platí pre ľudí prezumpcia neviny a nie naopak.

A neodškriepiteľnou chybou predsedu OĽANO je predovšetkým to, že k vládnutiu pristúpil ľahkovážne, bez sebareflexie a výsledok poznáme. Už mu verí namiesto 30  % voličov z decembra 2020 len niečo okolo 8 % v decembri 2021.  Za rok hnutie stratilo dôveru 22 % voličov. To je rekord, ale aj katastrofa hnutia. Podľa mňa nestačí napr. za nezvládnutú osvetu pred očkovaním, obviňovať len ministra zdravotníctva, ten totiž nemá v kompetencii robenie osvety, od toho je ministerstvo kultúry,  lebo osvetu mu určuje kompetenčný zákon.  Bolo by ale pre nás všetkých dobre, ak by si predseda OĽANO uvedomil to, že kopí chybu za chybou. Darmo sa snaží schovávať za biblické „veď všetci sme hriešni“  inak povedané, všetci porušujete zákony, prečo nie aj ja ? A tak návrat svojich voličov si chce zabezpečiť napr. aj tým, že si ich vlastne, pod vymyslenými legendami (očkovacia lotéria, 300 eurová odmena za očkovanie), politicky kupuje no nie za peniaze z pokladnice OĽANO, ale zo štátnej pokladnice a to je podľa mňa už nielen hriech ale aj porušenie dobrých mravov.  Preto je ťažké predpovedať akú vládu budeme mať na Slovensku v roku 2022.  No aj napriek tomu nám všetkým prajem  úspešný nový rok 2022. doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014