doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, stavanie mája v Sedliciach

... stavanie májok je v Sedliciach dlhodobou tradíciou, ale stavanie centrálneho, veľkého mája, je svojim spôsobom ešte len začínajúcou tradíciou. Zásluhu na tejto novej tradícii majú predovšetkým miestni folkloristi. ... Pozrite si aj foto ....

Včerajšia Turičná nedeľa, či po šarišsky Rusadle, bola na mnohých miestach Šarišského regiónu, už na prvý pohľad viditeľne odlišná od iných nedieľ. Áno, tieto dediny ožili krásnymi májmi, alebo májkami. Keďže počasie bolo tiež priaznivo naklonené, stavanie centrálneho mája v obci Sedlice okres Prešov, sa vďaka členom miestneho súboru Sedličan, stalo kultúrnym zážitkom, a to nielen pre miestnych občanov, ale pre aj náhodných návštevníkov. ku ktorým som patril aj ja. V tejto stredne veľkej obci, bolo stavanie májok dlhodobou tradíciou, ale stavanie centrálneho, veľkého mája, je svojim spôsobom ešte len začínajúcou tradíciou. Zásluhu na tejto novej tradícii majú predovšetkým miestni folkloristi. Prvý súbor, ktorý tam v roku 1972 založili, bol Detský folklórny súbor Sedličan. V roku 1978 vznikla ženská tanečno-spevácka skupina Družstevník a v roku 1983 začal písať svoju históriu aj Folklórny súbor Sedličan. Na zoznámenie sa so sedlickým folklórom to už možno aj stačí. Ako to v nedeľu, na Turíce 2018, vyzeralo v Sedliciach pri stavaní mája, dokumentujú moje nasledujúce fotografie.


Viac obrázkov môžete vidieť, ak si kliknete na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Stavanie_m%C3%A1ja_(Sedlice)

Pekný májový jarný deň, všetkým praje doko.  


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014