doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, lode Prešova

.. keď aj suchozemské mesto, môže mať svoju mini-flotilu. ...aj foto

Cez Prešov síce pretekajú dve rieky (Torysa, Sekčov), ale ani po jednej sa neplavia lode. Maximálne tak papierové. No najmenej dve veľké, sú nejako s mestom Prešov spojené.

Prvá je riečna výletná loď (kapacita 220 miest) nesúca meno Prešov, tá brázdi najmä vody Dunaja a druhý je koráb, ktorý zrejme nikdy plávať nebude, lebo ide o stavbu v podobe korába ( je ním Komunitno-pastoračné centrum sv. Jána Pavla II.)  Tento polkoráb stojí už od roku 2009 na prešovskom sídlisku Šváby. Centrum patrí katolíckej cirkvi a má duchovné, spoločenské, kultúrne, výchovné a športové poslanie.

 

Neprehliadnuteľné je už zďaleka, lebo na špici prednej časti tohto pomyselného korába, pevne stojí lodivod, ktorý je zobrazený nadživotnou sochou pápeža Jána Pavla II. Inak je to prvá socha, ktorú v Prešove katolícki veriaci, dali postaviť pápežovi  Jánovi Pavlovi II.  


Zobrazenie pápeža, dnes svätého Jána Pavla II. jednoznačne pripomína jeho celoživotné úsilie - byť na čele, viesť ľudí a ukazovať správny smer. Podľa mňa umiestnenie sochy bolo cielené a má zmysel aj v tom, že sídliskovým obyvateľom je stále na očiach a zároveň veriacim pripomína slová tohto svätého  „ Nebojte sa“. (2. júla 2020 uplynie štvrťstoročie od chvíle, kedy v Prešove, privítalo viac ako 200 000 ľudí, tohto charizmatického pápeža.) Príjemnú, poslednú januárovú nedeľu v roku 2020 praje doko. Viac obrázkov je na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Centrum_vo%C4%BEn%C3%A9ho_%C4%8Dasu_J%C3%A1na_Pavla_II


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014