doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvá prešovská okružná križovatka je už v skúšobnej prevádzke

.... Zvlášť opatrní by mali byť vodiči, prichádzajúci na kruhový objazd od Košíc. Tesne pred kruhovým objazdom totiž zistia, že na Šváby sa dostanú len z pravého pruhu,... pozrite si aj fotografie

Vodiči prechádzajúci cez Prešov smerom na Košice a opačne, si už určite všimli, že komplikovaný cestný uzol pri ZVL Prešov, ktorý tvorí okružná križovatka je už v skúšobnej prevádzke. Presnejšie povedané, v prevádzke je zatiaľ iba kruhový objazd. Nadjazd a podjazd vraj majú otvoriť až v polovici júla 2017. Skôr ako si to tam pôjdete vyskúšať, odporúčam preštudovať si aspoň tieto ustanovenia o cestnej premávke. 

1. Značka Kruhový objazd (č. C 7) označuje kruhový objazd a prikazuje smer jazdy len v smere vyznačených šípok na značke. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak nie je prednosť v jazde upravená značkami.

2. Značka Návesť pred križovatkou (č. IS 10) informuje o smere k vyznačeným cieľom z najbližšej okružnej križovatky

3. Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou. (§ 10)

4. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu označeného príslušnou dopravnou značkou je povinný dodržať smer na kruhovom objazde vyznačený šípkami. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak dopravnou značkou nie je ustanovené inak. (§ 20)

Na spomínanej križovatke je síce dopravnými značkami vyznačená prednosť v jazde, ale kruhový objazd ma dva pruhy, čo pre niektorých vodičov môže byť nepríjemné. Zvlášť opatrní by mali byť vodiči, prichádzajúci na kruhový objazd od Košíc. Tesne pred kruhovým objazdom totiž zistia, že na Šváby sa dostanú  len z pravého pruhu, ale ak chcú ísť do centra Prešova, či do Hanisky alebo do Popradu, potom sa musia pri vjazde na kruhový objazd zaradiť do ľavého pruhu. Väčšie problémy zrejme  nastanú až po úplnom odovzdaní križovatky do užívania. Viac vám iste povedia moje nasledujúce obrázky.

Vjazd na kruhový objazd z Prešova


Vjazd na kruhový objazd zo Švábskej ulice


Vjazd na kruhový objazd od Košíc


Výjazd z kruhového objazdu na Hanisku a Poprad

 

Výjazd z kruhového objazdu na sídlisko Šváby

 

Ak si chcete pozrieť viac fotografií z tohto miesta kliknite si na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:The_first_roundabout_(Pre%C5%A1ov) 

Mnoho šťastných a beznehodových kilometrov všetkým praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Najrýchlejší a najjednoduchší prejazd smerom od Poľska a Vranova nad Topľou
    smerom na Košice, sa javí trasa Ľubotice-Duklianska-Levočská-Obrancov mieru-Pod Kalváriou-Pražská-Pod Kamenou baňou-okružná križovatka-Petrovianska-vjazd na diaľnicu D1.
    Zo sídliska Sekčov po Rusínskej-Kuzmányho-Škultétyho-Jána Pavla II. -Pod Kamenou baňou-okružná križovatka-Petrovianska-vjazd na diaľnicu D1
    publikované: 03.07.2017 15:49:14 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014