doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sviatok práce alebo 1. máj 2023

1. máj 2023 ...Nezabudli ste na bozk pod rozkvitnutou čerešňou ?.... aj foto https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:May_2023_in_Pre%C5%A1ov

Sviatok práce alebo 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových demonštrácií chicagských robotníkov, ktoré sa konali roku 1886 za osemhodinový pracovný čas. Toľko citát z Wikipédie. Možno, že už asi polovica Slovákov, nepozná oslavy tohto sviatku, ktoré organizovali komunisti v období Československa. Ja patrím ešte k tým, čo sa ich museli  povinne zúčastňovať. Účasť v prvomájovom sprievode bola chápaná, tiež ako výkon práce. Pripomínam, že v spomínanom období, sme všetci museli chodiť do práce. Pritom pracovný týždeň  spočiatku trval od pondelka do soboty, voľná bola len nedeľa. Až od roku 1978 platí rozhodnutie Organizácie spojených národov, že sobota a nedeľa sú dňami pracovného pokoja. Dnes práca nie povinná a pracovné dni v týždni sú od pondelka do piatka. Dokonca sa vážne uvažuje, že pracovný týždeň bude mať len 4 pracovné dni.  Určite každý účastník týchto masových akcií, si ich vie charakterizovať podľa svojich zážitkov. A tak, niektorí účastníci ich ani dnes nezatracujú, iní im zasa nemôžu prísť na meno. Každý sme nejaký.

Ja si veľmi dobre spomínam, že málokedy bolo na prvého mája také reprezentatívne počasie, aké je dnes. (teplo, jasná modrá obloha, rozkvitnuté kvety, takmer bezvetrie.) Skôr si spomínam, že často bolo pod mrakom, mrholilo alebo pršalo, dokonca niekedy poletovali aj snehové vločky. Ba aj 1. mája 1986 bol krásny slnečný deň. No mrazilo nás pre niečo iné. Totiž v sobotu 26. apríla 1986 krátko po polnoci, o 1.23 h miestneho času, došlo vo štvrtom jadrovom reaktore černobyľskej elektrárne k výbuchu.  Počiatočné dôkazy, že sa stala veľká jadrová havária, nepriniesli sovietske zdroje, ale pochádzali zo Švédska. Vzdušné prúdy kontaminované výbuchom preleteli niekoľkokrát aj nad územím Československa. Obyvatelia Slovenska boli vystavení vplyvu rádioaktívnych látok v dvoch vlnách - prvé dni i týždne po havárii a počas zimy 1986/1987.  Čiže 4 dní pred oslavami 1. mája 1986, československí komunistickí vodcovia riešili veľmi zložitú dilemu. Zrušiť oslavy 1. mája, alebo ich ponechať a tváriť sa, že sa nič nestalo ?!?! Platilo to druhé. A neostalo to bez dôsledkov. Politické prišli v roku 1989 zmenou režimu 17. novembra a zdravotné mnohí pociťujú ešte aj dnes.

Vrátim sa ku dnešku. Urobil som niekoľko fotiek  v historickom centre Prešova. Ponúkam ich k nahliadnutiu.

Svetu mier. Prijemný a pekný zvyšok prvého dňa mesiaca lásky, praje všetkým doko. P.S. Nezabudli ste na bozk pod rozkvitnutou čerešňou ?

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014