doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štát pri nebankovkách v 90. rokoch zlyhal tiež

... bola nenásytnosť slovenských vkladateľov až taká nenásytná, ak 19.11.2001 BMG Horizont sľuboval ročný úrok z vkladu 25,50 % ale jedna slovenská banka v tom čase sľubovala ročný úrok z vkladu 27 % ?

Minulý týždeň znova ožila aféra okolo slovenských nebankoviek, ktoré mali zlaté časy na prelome 2. a 3. tisícročia.  Konečne totiž príslušný súd odsúdil, takmer po 18 rokoch, hlavu najväčšieho finančného podvodu na Slovensku a to na 9 rokov väzenia. Všetko by bolo v poriadku, keby už aj sedel, ale on sa voľne pohybuje kdesi v zahraničí. V súvislosti s nebankovkami sa v poslednej dobe tiež dosť často v médiách vyjadruje, asi na svoju obhajobu, a tým aj na obhajobu štátu pani, ktorá v tej dobe bola na Slovensku  ministerkou financii. Dnes som si na túto tému vypočul na internetovej Pravde jej rozhovor. A na tento rozhovor chcem zareagovať, lebo si myslím, že hoci  nepriamo, ale predsa  potvrdila, že vtedy štát v skutočnosti zlyhal.

Stručný obsah jej rozhovoru. Vláda robila  mesačnú kampaň, kde upozorňovala ľudí na riziká spojené s investovaním do nebankoviek. NBS žiadal príslušný represívny orgán o informácie z podnikania nebankoviek. Po roku 2002 vláda prijala niekoľko zákonov, ktoré mali túto formu podnikania dostať pod kontrolu štátu. Lebo vraj nebankovky a bolo ich asi 39, fungovali podľa Obchodného zákonníka a tam štát nemohol zasiahnuť.  Na druhej strane nebankovky viedli masívnu reklamnú kampaň nielen v mienkotvornej tlači, či verejnoprávnej televízii, ale aj v TV Markíza. Tá vraj vtedy z takejto reklamy získala 620 mil Sk. Nebankovky vraj sľubovali úroky z vkladov 34 – 45 % a viac. Pritom ale podotkla, že bola aj jedna slovenská banka, ktorá núkala ročný úrok z vkladu 27%.  Pripustila, že ľudia neboli dostatočne informovaní o tomto druhu podnikania, a že ich finančná gramotnosť bola nízka. Ako porovnanie uviedla, že nielen na Slovensku ale napr, aj v USA v tom období boli ľudia nenásytní, lebo v roku 2008 naleteli americkému podnikateľovi, podvodníkovi (Bernard Madoff), ktorý bol za tento megapodvod odsúdený už v roku 2009, na 150 rokov väzenia, Ja dopĺňam, že k tomu dostal aj finančnú pokutu 170 mld dolárov, pritom spôsobil spreneveru vo výške 65 mld dolárov.  K našim veriteľom nebankoviek nezabudla povedať, že tiež boli nenásytní. Spomenula aj povestné Mečiarove CD s tým, že nemá oficiálne údaje ale malo to vyšetriť daňové riaditeľstvo. Údajne vyšetrovali aj jedného vkladateľa, ktorý mal vložiť 700 mil Sk, no ten to vraj poprel. Ale žiadne známe meno sa v zozname vraj neobjavuje.  Pritom dodala, že neverí neoficiálnym tvrdeniam, že štát vraj mal získať od nebankoviek 8 mld Sk. Potom povedala odhad, že asi až 85 %  veriteľov nebankoviek, na tomto podnikaní zarobilo. Čo k tomu dodať. Okrem  linku na jej rozhovor,

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/559009-schmognerova-neboli-sme-ticho-ludia-o-rizikach-nebankoviek-nechceli-pocuvat/

prikladám aj fotokópiu zmluvy s BMG Horizont, ktorá mi bola zapožičaná k odfoteniu

 

a tieto moje doplnenia.

1. Prečo nebola údajná mesačná kampaň vedená zo strany ministerstva financii proti nebankovkám, taká masívna ako reklama BMG Horizont ? Naopak, viacerí vtedajší najvyšší politici boli nie raz v médiách na spoločných fotkách s vtedajším, tzv. najbohatším a najúspešnejším slovenským podnikateľom. A nebola takáto reklama náhodou nielen masívna, ale aj klamlivá ? Takú ale zákon predsa zakazuje ! A len tak na okraj, zmluva o pôžičke medzi veriteľom a BMG Horizont sa podpisovala nie podľa Obchodného zákonníka, ale podľa Občianskeho zákonníka. Preto, ak niekomu niečo požičiate, tak sa oprávnene aj domnievate, že štát vám pomôže, aby ste sa návratu pôžičky úspešne domohol. Nestalo sa tak.

2. To, že vláda, po roku 2002 masívne prijímala zákony proti nekalej činnosti nebankoviek, len potvrdzuje to, že vlastne priznala zodpovednosť za zlú legislatívu, ktorá umožnila takúto formu podnikania a zároveň priznala, že do rozšírenia vedomosti ľudí o finančnej gramotnosti, začala investovať neskoro a málo. A ako a kedy sa mali ľudia naučiť podnikať, keď od roku 1949 až do roku 1990 bolo podnikanie zakázané ?

3. Je nenásytnosť slovenských vkladateľov až taká nenásytná, ak 19.11.2001 BMG Horizont sľuboval ročný úrok z vkladu 25,50 % ale jedna slovenská banka v tom čase sľubovala ročný úrok z vkladu 27 % ?  Štát banku ozdravil, (asi ju predal) ale prečo potom neozdravil aj napr. také BMG Horizont ?

4. Kto zlyhal, ak nie štát, ak súdny proces s finančným podvodníkom trval na Slovensku skoro 18 rokov a zato, že o stá milióny Sk pripravil asi 160 000 finančne nepripravených obyvateľov Slovenska, dostal 9 rokov väzenia a žiadny finančný trest. A pritom ešte stále nie je vo väzení. V USA proces trval len asi rok a podvodník si trest 150 rokov väzenia už odpykáva a to má asi 82 rokov.

Takže, samozrejme, že časť viny na Slovensku majú aj veritelia nebankoviek, ktorí chytrému podvodníkovi naleteli, ale prinajmenšom takú istú zodpovednosť majú aj orgány nášho štátu, lebo neskoro a málo dôrazne postupovali proti nebankovkám ako takým. Takže, podľa mňa vtedy Slováci robili len to, čo im zákony nezakazovali, ale žiaľ štát nekonal to, čo mu zákony prikazovali. Príjemnú nedeľu praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014