doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kde ostala česť generála ?

...generáli by mali mať skutočne len jednu česť – generálsku, a tak by potom boli pre nás negenerálov, aj pozitívnymi vzormi ...

V súčasnom slovenskom parlamente sa to hemží rôznymi povolaniami. Ja ale chcem pripomenúť, že sú tam aj poslanci, ktorí pracovali v tzv. silových rezortoch. Napr. policajní generáli vo výslužbe gen. v.v. Ing. Ivan Ševčík (SNS) a gen. v. v. PaedDr. Tibor Gašpar (Smer – SD) ale sú tam aj plukovníci - plk v.zál. Ing. Roman Mikulec (OĽANO) a plk v.v. JUDr. Jaroslav Spišiak (PS).  Títo páni poslanci, okrem poslaneckého sľubu, iste počas svojej aktívnej činnosti boli viazaní aj etickým kódexom a hoci sú už mimo aktívnu službu, nezaškodilo by obecne pripomenúť, niektoré state z policajného kódexu: Napr. „Policajt pri vykonávaní služobnej činnosti dodržiava etické hodnoty a normy správania, pričom sa riadi zásadami a normami služobnej zdvorilosti, zodpovednosti a profesionality, čestnosti, spravodlivosti, bezúhonnosti, s cieľom podporovať záujmy a potreby celej spoločnosti pred osobnými záujmami, pričom sa zdrží konania, ktoré by mohlo viesť ku konfliktu uvedených záujmov.“  Píšem o tom preto lebo, ak som sa držal nejakých princípov  počas aktívnej služby, je racionálny predpoklad, že by tak bolo potrebné pokračovať, aj po skončení tejto služby. Tomu sa zasa hovorí profesionálna česť. A keď je ešte niekto aj generálom, potom ide aj o generálsku česť. To, že si nevymýšľam dokazujú aj nasledujúce citáty:

1. „Dosiahnuť generálsku hodnosť je pre každého profesionálneho vojaka česť, no zároveň je to aj obrovský záväzok do budúcnosti. V každom prípade ide o ocenenie práce profesionálnych vojakov v prospech bezpečnosti štátu a jeho občanov, a to častokrát aj nad rámec služobného času,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

2. Vymenovanie za generála vníma Packa ako ocenenie nielen svojej 29-ročnej práce, ale najmä ako ocenenie príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorí zabezpečujú životy a zdravie ústavných činiteľov, špeciálnych sudcov a prokurátorov, členov zahraničných delegácií a diplomatických misií. "Takisto to chápem ako aj ocenenie všetkých poctivých príslušníkov Policajného zboru," uviedol Packa.

3. Ivan Gašparovič v príhovore k novovymenovaným a povýšeným generálom vysoko ocenil ich doterajšiu vykonanú prácu a odborné vedomosti, keď povedal: Rozhodnutie menovať Vás do týchto hodností som urobil predovšetkým na základe zhodnotenia Vašej práce v odboroch, v ktorých ste pracovali, ako aj na základe zhodnotenia Vašich morálnych postojov.“ Koniec citátov.


Ilustračné foto z roku 2018.

A preto akosi nerozumiem, kde sa podela generálska česť, pri jednom z týchto generálov, teraz poslancovi NR SR, keď napr. slovenská Wikipédia o ňom píše asi takto: Dňa 5. novembra 2020 bol v skorých ranných hodinách zadržaný a vyšetrovateľom NAKA bolo proti nemu vznesené obvinenie pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Prokurátor podal návrh na útekovú, kolúznu aj preventívnu väzbu. Podľa obvinenia chodil aj s ďalšími policajnými funkcionármi na tajné stretnutia kde odovzdával úplatky a dával pokyny.  Svoju vinu poprel a voči rozhodnutiu o vzatí do väzby podal sťažnosť. Zároveň tvrdí, že ide o kriminalizáciu jeho osoby na základe politickej a mediálnej objednávky. Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu. 5. novembra 2021 bola väzba ukončená, ale naďalej ostáva stíhaný. 6. decembra 2023 vyšetrovateľ NAKA  ho obvinil z „prečinu porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy spolupáchateľstvom.

Ja dopĺňam, že pre všetkých nositeľov generálskej hodnosti, by vždy a všade, mali najprv platiť zásady profesionality, čestnosti, spravodlivosti, bezúhonnosti, s cieľom podporovať záujmy a potreby celej spoločnosti pred osobnými záujmami, a až tak tzv. prezumpcia neviny. Potom  by generáli mali skutočne len jednu česť – generálsku a určite by boli pre nás negenerálov, aj pozitívnymi vzormi. Ak je ale toto pravidlo porušené, potom sa nedivme, že tak dôjde aj zneváženiu autority celého generálskeho stavu, a s ním aj ku degradácii iných spoločenských autorít obecne. História upozorňuje, že odtiaľ je už len krôčik k anarchii. Ale normálni ľudia na Slovensku, po nej určite netúžia. Svetu mier a pokojný adventný čas praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Generál negenerál život ide ďalej
    Dobrý neskorý večer,
    v mojom živote, teda hlavne v tom vojenskom , som moc generálov nezažil. Keď som ako 15. ročný človiečik stretol na zimnom štadióne v Martine osobu, ktorá mala veľa hviezdičiek na výložkách, hneď som v ňom videl generála a zdravil som detskou pravou rúčkou, len aby ma nezavreli. Prvý môj generál. Našťastie , so smiechom mi povedal, že on je iba požiarnik, tak ho až tak zdraviť nemusím. Dobre teda. Dnes, keď moji bývalí podriadení už sú teda generálmi / ale aj nadriadení boli / tak sa snažím odpovedať na otázku - kto tu na tejto malej zemi vlastne velí? A tu sú tie správne odpovede. Šašovia z ulice, či nevyskákaní odroni , kto vie odkiaľ prihodení do politickej štruktúry. Raz sú to manažéri z reťazca, či iní priaznivci inej strany, či hnutia.
    A generál v politike ? Nuž je to iba obeť , ktorá si myslí, že vojenské umenie sa dá presadiť aj v civilnom živote. Nie nedá sa. Potom iba sú tí, druhoradí občania. Škoda . Vlasť a národ ich potreboval, keď boli v uniforme a rozumeli vojenskému umeniu. V bielej košieľke zálohy sú už iba na obtiaž. Ako mnohí, ktorí si ani nemohli zaslúžiť to , čo im prináleží ako dôchodcom. Kompetentní sa veru môžu hanbiť. Že generál- pre nich je to iba číslo a zbytočný občan / na Slovensku/. Salut.
    publikované: 10.12.2023 21:51:49 | autor: Ivan Čaniga (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ďalší obdivovateľ Lipšicovcov?
    Nedokázal by som tak jednozbačne označiť akúkoľvek osobu, nie len byvalého generála. Opisom osoby nemenovaného generála z Wikipedie hovorí za všetko.....je to prejav pokrytectva.
    publikované: 23.12.2023 20:36:44 | autor: Jozef Oskoryp (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ďakijem za názor
    Vinšujem Tebe aj rodine, krásne Vianoce a šťastný, každý ďalší rok. Nech Vás zdravie, šťastie a láska sprevádzajú po celý život.
    publikované: 24.12.2023 12:58:18 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Predseda vlády SR na tému nového friaditeľa SIS povedal :
    "Nateraz teda platí, že Tibor Gašpar je pre mňa jeden z najhorúcejších kandidátov na túto pozíciu, lebo ho považujem za jedného z najlepšie pripravených ľudí." To ma asi takú logiku ako keby si osoba Fico, najala na ochranu svojich osobných bezpečnostných systémov, IT- čkára, ktorý je obvinený z hackerstva.
    publikované: 02.01.2024 17:22:41 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014