doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mobilizácia ozbrojených síl

21.9.2022... záložaci sa určite začnú zaujímať aj o to, kto Rusko vojensky napadol a kde budú nasadení do bojov. Bude veľký problém nejako im to vysvetliť lebo ako vieme, Rusko nikto vojensky nenapadol, ani ho nikto vojensky neohrozuje.
Dnes, 21.9.2022 v ranných hodinách, bola na území Ruska, ich prezidentom, vyhlásená čiastočná mobilizácia. Vyhlásenie Putina nebolo urobené v priamom prenose ale zo záznamu.   Pritom ide o bezprecedentnú akciu, ktorá sa udiala v Rusku prvýkrát, od skončenia 2. svetovej vojny a má postihnúť 300 000 obyvateľov Ruska. Že je to možno, až osudovo chybný krok, ruského prezidenta, určite potvrdí vývoj situácie v Rusku. V časoch socializmu, som vo vtedajšom Československu, na vlastnej koži  prežil dve cvičné vojenské mobilizácie, ktoré prebiehali takmer na celom území vtedajšej republiky. Spôsob a forma ich priebehu bola rovnaká v celej Varšavskej zmluve. Preto si dovolím tvrdiť, že aj táto ruská vojenská, čiastočná mobilizácia bude prebiehať v podobnom móde. Rozhodujúce pre jej úspech či neúspech,  bude zvládnutie prvých hodín a dní od jej vyhlásenia.

Totiž pri mobilizácii sú z civilného života v jednom momente, vytrhnutí vojaci v zálohe zo svojho rodinného a spoločenského prostredia. Väčšinou pôjde o živiteľov rodín a tak si to určite všimne aj okolie a začne vznikať panika. Rusi si uvedomia, že potrebujú vybrať peniaze z bánk, zabezpečiť si potraviny, oblečenie i uhlie na zimu. Niektorí sa určite rozhodnú emigrovať a iní sa hneď začnú zaujímať, koho okrem nich z blízkeho okolia táto mobilizácia ešte  postihla. Následne zistia, že nebudú zmobilizovaní všetci záložaci, ale len niektorí, vybraní. Viacerí túto nespravodlivosť vyriešia po svojom a opijú sa od alkoholu. Po vytriezvení, príde prvá otázka.  Prečo ja a ostatní nie ?  Keďže ide o bývalých vojakov, tak sa určite začnú zaujímať aj o to, kto Rusko vojensky napadol a kde budú títo zmobilizovaní vojaci nasadení do bojov. Bude veľký problém nejako im to vysvetliť, lebo ako vieme Rusko nikto vojensky nenapadol, ani ho nikto vojensky neohrozuje. A tak padne druhá otázka. Koho a pred kým treba brániť, veď v mojom okolí nie je nikto v ohrození vonkajším nepriateľom ? Postupne tak prestanú veriť umelo vytvoreným frázam o hroziacich nebezpečenstvách  a prídu k záveru, (ide o bývalých vojakov) že nie je v ich záujme obetovať život za ruského prezidenta.

Mobilizácia, totiž prebieha od prijatia povolávacieho rozkazu, cez dopravu do strediska pre príjem zmobilizovaných záloh, ich vystrojenie, vyzbrojenie, zaradenie k jednotke a až potom nasleduje najmenej 14 dňový stmeľovací vojenský výcvik. Po jeho absolvovaní sa spravidla rozhodne o nasadení zmobilizovaných jednotiek na front. A tak títo zrelí muži, majú dosť času aby sa medzi sebou rozprávali aj o zmysluplnosti, či bláznovstve mobilizácie. Potom prídu pokusy o simuláciu nejakej choroby, nápady ako sa niekde zašiť a tak oddialiť odsun na front alebo rovno dôjde k dezercii od jednotky. Výsledkom takejto neuváženej mobilizácie  býva spravidla revolta nielen u zmobilizovaných, ale aj vo vnútri spoločnosti.  Určite to postihne aj Rusko. A tak bude musieť Putin bojovať nielen s Ukrajinou, ale aj s vlastným, neposlušným obyvateľstvom. Čo v konečnom dôsledku prinesie také vnútorné problémy v Rusku, o ktorých sa nikomu dnes ani nesníva. Naviac v Rusku nie je vyhlásený výnimočný, ani vojnový stav.

Toto nie je fikcia, to je historická skúsenosť, okrem iného vychádzajúca z obyčajného ľudského pudu sebazáchovy. Prajem všetkým ľuďom mier. doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. V kronike jednej obce zo Šariša je o mobilizácii napísaná táto veta:
    "Po vyhlásení mobilizačnej vyhlášky o vojne v roku 1914 prví záložníci rukovali poslušne a v tupej oddanosti a tí druhí boli radi, že na nich ešte nedošlo." Inak povedané, poslušná oddanosť cisárovi, bola už vtedy chápaná ako tuposť.
    publikované: 22.09.2022 11:25:54 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vyzivovedoplnky24.sk
    Som ohromený tým, ako bola táto téma prezentovaná v článku. Keď som vstúpil na webovú stránku, dúfal som, že sa budem môcť dozvedieť niečo viac a nebol som sklamaný. Pri čítaní podobných príspevkov na webe sa môžete stratiť ...
    publikované: 05.10.2022 23:54:28 | autor: Vyzivovedoplnky24 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014