doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – Chmeľov, Čelovce a Lada

... ak budeme chodiť s otvorenými očami, zistíme, že klenoty máme priamo pod našimi nohami .....fotočriepky

Takýto krásny, slnečný, skoro jarný deň, akým bol utorok 18.2.2014 (+10 ºC) si veru nepamätám.  Jasná, modrá  obloha rozhodla. Vzal som fotoaparát a hor sa na náš vidiek. Tento krát mi vo výbere pomohol aj zoznam národných kultúrnych pamiatok Slovenska, z Wikipédie. 

Prvou zástavkou bol gotický,  Evanjelický a. v. kostol v Chmeľove. Patrí  sa pripomenúť, že je to naša národná kultúrna pamiatka, ktorá je podľa mňa perfektne udržiavaná.  Pochádza až z konca 13. storočia a nesie na sebe prvky gotiky i renesancie. Chrámová veža bola postavená v roku 1634. Od 18. storočia chrám obkolesuje kamenný múr, ktorý má dve vstupné brány. Nielen exteriér ale aj interiér kostola svedčia o tom, že tento kostol je umeleckým aj historickým skvostom nielen obce ale aj širokého okolia.

 

Druhým klenotom je evanjelický, románsko-gotický kostol v obci Čelovce, okres Prešov. Tiež ide  o veľmi dobre udržiavanú národnú kultúrnu pamiatku, ktorá pochádza z tretej tretiny 13. storočia. Stojí na vŕšku ako dominanta s výhľadom na okolitú krajinu a hrad Kapušany.  Stavebnými úpravami prešiel v rokoch 1788, 1826, 1910, 1932 - 33. Naposledy bol obnovený v rokoch 2000 – 2004.

Obec Lada naopak,  patrí medzi prvé obce, ktoré si po roku 1989 dokázali postaviť nové, moderné kostoly. Ich nový kostol mal základný kameň posvätený pápežom Jánom Pavlom II už 22.4.1990. Konsekrovaný bol 13. septembra 1998.
A vyzerá takto.


A čo na záver?  Ak budeme chodiť s otvorenými očami zistíme, že skutočné klenoty máme priamo pod našimi  nohami a netreba nám za nimi chodiť ani zvlášť ďaleko. Stačí vyjsť na náš slovenský vidiek. Skorý príchod jari praje doko.

Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014