doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vznikli názvy štátov v USA? IV.

...Vermont je meno francúzske a znamená „zelené hory“... Čo písali v minulosti? (44)
Dokončenie 

Ján Koza, jednateľ Spolku Sv. Vojtecha v roku 1936 uverejnil článok o tom, ako vznikli mená jednotlivých štátov USA. Takže, ak máte záujem, čítajte prosím dobový článok presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou tak ako bol napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936.

Ako dostaly Spojené Štáty Americké svoje mená ? (4.časť)

Dištrikt of Columbia bol nazvaný podľa Kolombusa, objaviteľa Ameriky.  Štát Delavare je pomenovaný podľa istého  anglického lorda, ktorý prišiel ta do zálivu delavarského roku 1610. Indiana je prirodzene pomenovaná podľa Indiánov. Louisiana je pomenovaná podľa francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV-ho. Maine dostal meno podľa francúúzskeho kraja. Maryland zas dľa Henriety, anglickej kráľovnej. New Jersey dostal meno dľa ostrova toho istého mena. New York dľa vojvodcu „York.“ Štáty Karolina sú pomenované dľa kráľa Karola. Pensylvania dľa kolonistu Penn a  lesnatých hôr „Sylvania“, čo znamená v slovenčine hory. Rhode Island má meno podľa ostrova. Dľa Alžbety Virginie je pomenovaná Virginia. Štát Washington, ako to iste  aj viete, pomenovaný je podľa slávneho J. Washingtona. Vermont je meno francúzske a znamená „zelené hory.“
Prebral som vec tuná len v krátkosti a dúfam, že to bude zaujímať nielen mojich krajanov vysťahovalcov tu v Amerike, ale aj mojich rodákov tam ďaleko na našom rodnom Slovensku, na milovanom rodnom kraji.

Veselý a pekný  deň praje doko

 Tretiu časť nájdete na doko.blog.pravda.sk/detail-ako-vznikli-nazvy-statov-v-usa--iii..html


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014