doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Solivar – Deň soli

... Žiaľ v roku 2009 bola ťažba a výroba soli v Prešove po 400 rokoch ukončená. A tak nám ostal aspoň Deň soli. ... aj foto

Z rozprávky poznáme vetu - Soľ nad zlato. Asi spomienka na význam soli, priviedla pracovníkov STM Múzeum Solivar k tomu, že v roku 2018 zorganizovali prvý ročník Dňa soli. Je to kultúrno spoločenské podujatie, ktoré pripomína významnú historickú udalosť a to návštevu cisára Františka II. Habsburského. Ten v roku 1800 osobne uviedol do prevádzky Varňu František. Tak sa začala výroba soli varením zo soľanky. Predtým sa totiž v Solivare ťažila kamenná soľ. Prvá bola jama Leopold v roku 1571. Ide o jamu hlbokú 155 m. Ložisko kamennej soli v Solivare vzniklo po ústupe slaných morí asi pred 40 miliónmi rokov. Kamenná soľ bola dosť tvrdá a tak si v nej baníci v hĺbke 130 metrov pod zemou, vytesali kaplnku. Po takmer 200 rokoch ťažby kamennej soli, v roku 1752 začala náhle zaplavovať baňu slaná voda. Po zatopení sa v hlbinnej ťažbe soli už nepokračovalo. Začala sa ťažba koncentrovaného soľného roztoku, v ktorom bolo až 40 % soli. K tomu účelu slúžil až do roku 1908 konský pohon gápľa, kedy ho vystriedal elektrický pohon. Od roku 1925 sa soľ spracovávala a vyrábala v novom Solivare, ktorý postavili pri železničnej stanici v Prešove. Ako príklad uvediem fakt, že roku 2008 sa ešte ťažilo 100-tisíc ton soli ročne. Žiaľ v  roku 2009 bola ťažba a výroba soli v Prešove po 400 rokoch ukončená. A tak nám ostal aspoň Deň soli. 2.9.2023 to tam vyzeralo takto.

Múzeum

Vonkajšie priestory:

Svetu mier a všetko najlepšie v novom školskom roku praje doko. Viac obrázkov nájdete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Salt_Day_in_Pre%C5%A1ov


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014