doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Abecedný zoznam vypálených obcí Slovenska

18.4.2023 ... možno, že až tu zistíte, že aj vaša obec bola počas SNP vypálená ?....
Na budúci rok, už uplynie 80 rokov od doby, kedy boli počas SNP vypálené obce na území dnešného Slovenska.  Pôvodný zoznam 102 vypálených obcí a osád vypracovalo Múzeum SNP  v Banskej Bystrici na základe výskumu v roku 2008. Podľa ich kritérií sú v ňom len tie obce a osady, ktoré boli vypálené nie v dôsledku vojnových bojov, ale po odvetných fašistických represáliách za poskytnutie pomoci povstalcom v SNP.  Abecedný "Zoznam vypálených miest a obcí" Slovenska, mi ale poskytlo 18.4.2023 MO SR, v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám. A tak ho tu zverejňujem.

Tieto mestá a obce minister obrany SR v roku 2020 ocenil Pamätnou medailou k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia 2. svetovej vojny. Zoznam zverejňujem pre záujemcov, ktorí chcú získať počiatočnú orientáciu v tejto problematike, s tým aby sami ďalej  zisťovali podrobnejšie informácie, napr. o dátume vypálenia a ľudských čí materiálnych škodách a takto si rozširovali vedomostí o týchto zločinoch, ktoré boli spáchané na našich predkoch. Obrázky viacerých, z týchto obcí môžete nájsť po kliknutí na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Villages_in_Slovakia_burned_down_by_the_Nazis . Svetu mier a peknú jar praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014