doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Richtári, starostovia, primátori kedysi a dnes

... kone síce v parku na Hlavnej ulici v meste Prešov už nie sú, ale ostali nám inak...

Boli aj sú rôzni. Napríklad, v neveľkej dedine si starosta predsavzal, že skôr než skončí funkciu, nechá po sebe vydanú knihu, na ktorej participovalo viac autorov. Ostala kniha, ostal aj on, občania ho majú radi, tak ho za starostu znovuzvolil. A v tej knihe sa píše aj takáto zaujímavosť o Prešove. V roku 1739,  keď v okolí Prešova, v blízkej dedine pustošil mor jej obyvateľov, Ján Adam Raymann v záujme toho, aby sa mor nedostal aj do Prešova, na zasadnutí magistrátu mesta Prešov sa zaviazal a je to aj zaprotokolované v archívoch, že v čase približovania sa moru, neopustí mesto, ale aj svoj život položí aby zachránil mešťanov. V tom čase bol mestským lekárom a lekárnikom. Dá sa predpokladať, že ani vtedajší prešovský richtár nebol o nič horší.

Teraz končiaci primátor mesta Prešov, zasa pre zmenu radšej,  obrazne povedané,  sadol na koňa a z Prešova ušiel. Lebo nezniesol porážku v komunálnych voľbách. Pritom nechcem tvrdiť, že pre mesto neurobil vôbec nič. Ale zásadné,  veľké projekty to určite neboli. Áno sľubovať vedel fiškálsky, veď je majiteľom známej bratislavskej advokátskej kancelárie. No správal sa ako Indián. Zapaľoval dymové signály, len aby si ho každý všimol, ale „skutek utek.“ Takže, okrem tých dymových clôn a niekoľkých umeleckých diel, ktoré dal osadiť v meste, po ňom  ostali predovšetkým rozbité cesty, hromada nesplnených planých sľubov,  jeho vlastná budova v historickej pamiatkovej zóne s obchodmi, postavená bez patričných povolení, nedokončené súdne spory o jeho majetok, exekučné príkazy proti jeho osobe, atď...

A tak nová primátorka má neľahkú úlohu. Urobiť život  obyvateľom Prešova lepší. To sa podľa mňa tiež dá, ale ľahké to nebude mať. Nepostačí iba dymová clona ako to robil jej predchodca, ale kus tvrdej driny. Držím jej palce, aby pre obyvateľov Prešova vedela zabezpečiť predovšetkým  bezpečné mesto, prácu, dostatok nájomných mestských bytov a kvalitné životné prostredie. A jedno varovanie. Nesmie  sa dať opantať karieristami a prezliekačmi kabátov, ktorí pre seba síce urobia aj nemožné, ale pre druhých vôbec alebo takmer nič. Tí už určite číhajú na jej možné zaváhanie! Nová pani primátorka zdôraznila, že chce byť primátorkou pre všetkých občanov. Citujem jej slová: ..„Povedané slovami pápeža Františka, buď vsadíme na dialóg, na kultúru stretnutia, alebo všetci prehráme.“ Držme jej palce.

Poznámka, pre tých, ktorí nevedia aké kone „zmizli“ z prešovského parku, počas primátorovania jej predchodcu,  ponúkam náhradné  kone, ale iba  na mojich fotografiách.

Príjemný adventný deň praje doko.

 


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014