doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vznikli názvy štátov v USA? II.

... Tennessee v slovenčine znamená „zahnutá lyžica... Čo písali v minulosti? (42)
2.Pokračovanie  

Ján Koza, jednateľ Spolku Sv. Vojtecha v roku 1936 uverejnil článok o tom, ako vznikli mená jednotlivých štátov USA. Takže, ak máte záujem, čítajte prosím dobový článok presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou tak ako bol napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936.

Ako dostaly Spojené Štáty Americké svoje mená ? (2.časť)

Všimnime si štáty pôvodne Indiánmi pomenované. Na pr. Alabama bola tiež pomenovaná Indiánmi, ktorí tam samozrejme bývali pred belochmi. Slovo to po slovensky znamená: „vyčistím zem.“ Alaska je pôvodu eskymáckeho, keďže je aj tak veľmi na severe, už ozaj v ľadových končinách, najmä jej severné časte. Znamená vlastne „veľká zem.“  Arizona by sme slovensky preložili: „niekoľko prameňov.“  Arkansas je pomenovaný podľa mena indiánskeho kmeňa. Práve tak aj Kansas. Kentucky znamená „zem zajtrašska.“ Štát Massachnets je „miesto veľkých hôr“, Michigan zas „veľké jazero.“ Minnesata je „kalná voda“ a Missisipi  „rybia rieka.“ Meno Missouri je meno dľa indiánskeho kmeňa Sioux. Meno štátu Nebraska znamená: „široká rieka.“ Meno Dakota by slovensky znelo: „spojení priatelia.“ Ohio je toľko ako „veľký.“ Oklahama zas „zem červených ľudí.“ Tennessee v slovenčine znamená „zahnutá lyžica.“ Texas je „zem spojencov.“ Utah je sídlo indiánskeho kmeňa a Wisconsin sa menuje dľa Indiánov, ktorí sa tam usadili. Konečne Wyoming znamená „zem hôr a údolia.“ 
Pokračovanie nabudúce.
Veselý a pekný  deň praje doko

Prvú časť nájdete na doko.blog.pravda.sk/detail-ako-vznikli-nazvy-statov-v-usa---i..html


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. fajn
    zaujimavost to si bdem pamatat:)
    publikované: 13.01.2008 21:29:26 | autor: lemon-ko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014