doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, ústie potoka Sopotnica

...Pomenovanie potoka vzniklo podľa niekdajšej osady Sopotnica, ktorá sa spomína už v roku 1386 a jej súčasťou bol aj vodný mlyn..

Čím je asi taký neveľký potok zaujímavým, keď o ňom píšem ? Obecne známe sú údaje, že vyviera vo výške 650 metrov nad morom (Klenov), má dĺžku asi 15,5 km a ústí  z ľavej strany do rieky Hornád, vo výške asi 300 metrov nad morom (Veľká Lodina, Kysak) a  je vlastne deliacou čiarou medzi historickým regiónom Šariš a Spiš. Geograficky oddeľuje pohorie Čierna hora od Šarišskej vrchoviny. Menej známe je, že vlastne od jeho ústia, až po Prokopov mlyn - popri potoku Sopotnica, vedie po lesnej ceste,  turistická trasa Cesta hrdinov SNP, ktorá je v spomínanom úseku zároveň časťou Medzinárodnej diaľkovej turistickej trasy E8. Pomenovanie potoka vzniklo podľa niekdajšej osady Sopotnica, ktorá sa spomína už v roku 1386 a jej súčasťou bol aj vodný mlyn. Zaujímavým je ale napr. aj to, že jeho ústie leží presne na hranici katastrov obce Veľká Lodina a Kysak. Pritom v jeho bezprostrednej blízkosti stoja dva pamätníky, pripomínajúce  vojnu, ale aj rybárčenie. A nie nezaujímavým je fakt, že mostík ponad ústie Sopotnice, spája jedinú cestu, ktorou sa dá dostať autom k obľúbenému Detskému letnému táboru Kysak-Brezie. Jedným slovom je tam pekne. Ako inšpiráciu ponúkam niekoľko mojich obrázkov.

 

Viac fotografií je na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sopotnica_Stream_(Ve%C4%BEk%C3%A1_Lodina) Svetu mier a príjemné prežitie zvyšku prázdnin praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014