doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nesúhlas s výpoveďou - pracovnoprávna skamenelina z éry socializmu

... realita z praxe potvrdzuje domnienky opozície, že súčasná novela Zákonníka práce je postavená na skamenelinách z éry socializmu...
Väčšina zamestnancov v tejto republike asi vie, že od 1.1.2013 platí novela Zákonníka práce. No zrejme len málokto si všimol, že aj v tejto novele sa zákonodarcom podarilo vyrobiť veľký nepodarok, ktorého pôvod treba hľadať ešte v roku 1965. Vtedy bol totiž schválený, revolučný socialistický Zákonník práce a v ňom bol § 59, ktorý stanovoval, že zamestnanec môže dostať výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom závodného výboru Revolučného odborového hnutia (ROH). Inak totiž bez takéhoto súhlasu bola výpoveď neplatná. Teraz je síce už rok 2013, no táto zásada stále platí, ale žiaľ len pre vyvolených, A tými vyvolenými sú podľa súčasného Zákonníka práce (§240) iba členovia príslušného odborového orgánu, členovia zamestnaneckej rady alebo zamestnanecký dôverník a zástupcovia zamestnancov pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Ak totiž vyššie menovaní zástupcovia zamestnancov dostanú od zamestnávateľa výpoveď a orgány zástupcov zamestnancov odmietnu udeliť súhlas s ich výpoveďou, potom je táto výpoveď neplatná. A to aj vtedy, keď musí dať výpoveď všetkým zamestnancom lebo sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje. Ak zamestnávateľ trvá na výpovedi, čo je z jeho strany v tomto konkrétnom prípade úplne logické, musí o platnosť takejto výpovede požiadať príslušný súd. Čo je podľa mňa pre zmenu úplne nelogické. Vieme totiž, že novela Zákonníka práce od 1.1.2013 pri situácii, keď sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje stanovuje, že zákaz výpovede neplatí pre nikoho, teda ani na osoby, ktoré sú inak pred výpoveďou chránené (§64). Pre ilustráciu k týmto chráneným osobám podľa Zákonníka práce patria zamestnanci, ktorí sú uznaní dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz; v dobe keď sú povolaní na výkon mimoriadnej služby; v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná alebo je na materskej dovolenke; keď je zamestnankyňa alebo zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky; v dobe, keď je zamestnanec dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie; v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu. Takže páni poslanci Smeru-SD, tu máte jeden dôkaz, po ktorom vždy voláte, kedy vaša novela Zákonníka práce zbytočne byrokratizuje život zamestnávateľom a predražuje i sťažuje im prepúšťanie ich zamestnancov a to aj vtedy, keď je absolútne nelogické, aby ich ďalej zamestnávali, lebo zamestnávateľ sa celý zrušuje! Skutočne toto iba potvrdzuje domnienky opozície, že súčasná novela Zákonníka práce je postavená na skamenelinách z éry socializmu. A to je podľa mňa nedobrá vizitka nielen tejto vlády, ale aj všetkých poslancov, ktorí si túto anomáliu vôbec nevšimli! Prajem príjemný deň. doko.

Zákony | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014