doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši - Spišská Nová Ves

... dnes má mesto asi 38 000 obyvateľov, ale v roku 1777 ich bolo len asi 6 a pol tisícky. Známe je aj najvyššou (na Slovensku) 87 metrov vysokou kostolnou vežou, ktorá má 7 vežových ciferníkov ...

Prvá písomná zmienka o meste Spišská Nová Ves je z roku 1268. Ide o listinu ostrihomského arcibiskupa Filipa. Názov mesta vznikol splynutím starej slovenskej obce „Iglov“ a novšej nemeckej obce „Nová Ves“. Od  stredoveku je Spišská Nová Ves známa ako stredisko baníctva. V roku 1779 tam bolo už 16 baní na meď, ku ktorým do roku 1868, kedy  začalo baníctvo upadať,  pribudlo v chotári mesta 24 nových baní na meď a železo.  Mesto má veľmi bohatú históriu, o čom svedčí aj 84 pamiatok, ktoré sú vedené v zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Najznámejšie z nich sa nachádzajú na Radničnom námestí, Letnej a Zimnej ulici. Medzi najkrajšie stavby určite patrí Reduta, mestská radnica, rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie, evanjelický kostol a cirkevné gymnázium. Iste je to nielen pre ich architektúru, ale aj preto, že sú zrekonštruované a majú pekný vonkajší vzhľad. Centrum mesta sa môže pýšiť aj pekným rozľahlým parkom v ktorom sa nachádzajú novšie pamiatky ako napr. socha Jána Nálepku, socha zvonolejára, pamätník na bombardovanie mesta v roku 1939, Miesto prianí či Strom svetového mieru. Iste aj mnoho ostatných pamiatok stojí za povšimnutie. O všetkých sa tu ale nedá písať.  Na priblíženia jarnej atmosféry mesta ponúkam pár mojich fotiek.

 

 

Viac fotografií pamiatok, z mojej prvej návštevy mesta, si môžete pozrieť aj  na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments_in_Spi%C5%A1sk%C3%A1_Nov%C3%A1_Ves

Príjemný deň praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014