doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja mama, keď varila ...

... že variť strapačky vaša láska nevie, dajte jej bozk a uistite ju, že to nič, lebo varenie strapačiek je mužská záležitosť a vo vašej budúcej kuchyni ich budete variť zásadne len vy. Že ich neviete variť? ..... O čom sa v minulosti písalo ? (61)
Dnes je Medzinárodný deň žien (MDŽ). Sviatok, ktorý na Slovensku prešiel toľkými otrasmi, že sa vôbec čudujem, keď sa ešte aj spomína, alebo žeby práve preto?  Nechcem písať o tomto sviatku, ale o ženách a mužoch, a to tak ako ich opísala v roku 1958 Kata Kusá v kalendári Pútnik svätovojtešský rok 1958

Moja mama, keď varila ...

Bolo po obede. V miske ostalo veľa strapačiek. „Budú  dobre i prihriate.“ Povedal môj muž. Z toho som nezmúdrela. Chutili mu? Nechutili? Dodala som si odvahy: No – chutili?
„Vieš, - vraví on, - boli dobré, ale moja mama robí inak strapačky, a nabudúce ti ukážem, ako som videl mamku robiť strapačky.“ Aha, mama, čo mama nevedela lepšie? „Moja mama“ – to je ten osteň manželstva.
O týždeň sa opäť mali variť strapačky. Muž sa vskutku postavil vedľa mňa a pozeral, ako robím jeho obľúbené jedlo. A chyba sa našla.
„Aj posledne si dala toľko múky ?
Áno, veď moja mama, keď robila noky ...
Noky? To nie sú noky, ale strapačky. A vodu si dávala ?
A ako sa má rozriediť ...
Jaj,  len nijakú vodu a málo múky ... Tak.“
A potom mi ešte ukázal, ako to „jeho mama“ hádzala. Podlhovasté, klzké strapačky ...
Dnes, keď sa tak zamyslím, už sa vôbec nehnevám na to: „moja mama takto to robila“. Naučila som sa, ako treba dobré strapačky urobiť a čo ma ešte teraz  teší, že zjedol aj tie moje prvé strapačky. Prečo? Hádam ma mal rád a nechcel mi vziať chuť do varenia.
Jednako, ak by som mala vydávať dcéru a poradiť jej, povedala by som jej: dievča, ak už myslíš, že má byť čierny a vysoký, opýtaj sa ho pred svadbou, či má rád strapačky. To je náramne dôležité !

Ja by som dodal: ženby chtiví chlapi, aby ste to svojim nastávajúcim uľahčili, buďte džentlmeni a pred svadbou sa ich radšej sami opýtajte či vedia variť strapačky.  No a ak dostanete odpoveď, že variť strapačky vaša láska nevie, dajte jej bozk  a uistite ju, že to nič, lebo varenie strapačiek je mužská záležitosť a vo vašej budúcej kuchyni ich budete variť zásadne len vy. Že ich neviete variť?  Ale no čo,  veď čo všetko, možné aj nemožné, už zamilovaní muži nasľubujú.  Prečo by ste kvôli strapačkám mali prísť o svoju lásku. No, a ak skutočne budete chcieť strapačky jesť a neviete ich variť vy ani vaša manželka. Odpoveď je jednoduchá, veď ako kuchárka ešte ostala vaša mamka. 

Veď,  čo by sme si my chlapi bez našich mamiek, manželiek, dcér, vnučiek a snúbeníc počali? Preto im aj touto cestou za všetko, čo pre nás už  urobili, k tomu MDŽ ďakujem.

Pekný a veselý deň praje.doko.
Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    dala by som si :)))
    publikované: 08.03.2008 08:52:57 | autor: anka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Doko, pekný článoček a aj to želanie...
    Je síce venované matkám a manželkám... ale je milé...
    publikované: 08.03.2008 10:55:56 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. marthabielska
    som zástancom tradičnej rodiny založenej na manželstve, ale máš pravdu, poďakovanie patrí všetkým ženám, bez nich by totiž svet neexistoval
    publikované: 08.03.2008 11:58:30 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Doko,
    dnes sme mali strapačky aj my doma.

    Žeby som začal používať spomínanú vetu ? :-)
    publikované: 08.03.2008 17:39:52 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014