doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Naši študenti nie sú menej múdrejší ako iní v zahraničí, ale určite máme viac leňochov !

..Stačí tak málo, odhodiť od seba lenivosť, a začať byť viac aktívnejším a sociálnejším !...

Už je to pomaly na smiech, ako takmer každý vie, že naše školstvo ide dole vodou, ale stále sa nič zásadné nedeje. Pričom by niekedy stačilo, len trocha viac chcieť. A to predovšetkým od samotných študentov, lebo podľa mňa, mnohým našim školákom obecne chýba viac aktivity, iniciatívy či osobnej angažovanosti, už počas ich štúdia. Potom sa niet čo diviť, že ani po nástupe do praxe, to nie je iné. A druhá vec, ktorú ja osobne neviem u väčšiny študentov nájsť, je ich skoro nulová ochota robiť niečo prospešné, dobrovoľne a zadarmo. Mám totiž vlastnú skúsenosť o tom, že  vo väčšine civilizovaných krajín, je podiel tamojších študentov na dobrovoľných a bezplatných aktivitách, oveľa väčší ako u našich, na Slovensku. Uvediem lapidárny a ľahko kontrolovateľný dôkaz, že je tomu tak, ako píšem. Porovnajte si spolu so mnou, niektoré web stránky svetových univerzít, ktoré sú zverejnené na celosvetovej encyklopédii „Wikipedia“: https://cs.wikipedia.org/wiki/Univerzita_Karlova, https://pl.wikipedia.org/wiki/Uniwersytet_Warszawski, https://ru.wikipedia.org/wiki /Московский_государственный_университет, https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_California,_Berkeley, https://en.wikipedia.org/wiki/Humboldt_University_of_Berlin, https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Oxford, https://de.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A4t_Wien, https://sk.wikipedia.org/wiki/Univerzita_Komensk%C3%A9ho_v_Bratislave  napríklad s našimi https://sk.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%A1_univerzita_vo_Zvolene, https://sk.wikipedia.org/wiki/Univerzita_Kon%C5%A1tant%C3%ADna_Filozofa_v_Nitre,https://sk.wikipedia.org/wiki/Katol%C3%ADcka_univerzita_v_Ru%C5%BEomberku, ale iste je ich aj viac, a zistíte, že je čo doháňať !

Áno, viem, že každá naša univerzita má vlastnú web stránku, ale tu vyrobili a udržujú v chode platení profesionáli. Naviac, je obyčajne v slovenčine maximálne ešte v jednom, dvoch cudzích jazykoch, a musí sa za to platiť. Wikipedia má svoje čaro v tom, že je slobodná a celosvetová, je bez akýchkoľvek poplatkov a príspevky uverejnené na jej webe, môžu jej prispievatelia preložiť, ak to trocha preženiem, tak do všetkých jazykov sveta. Exkluzívna je aj v tom, že to prispievatelia, či redaktori, jedno ako ich nazveme, robia bez nároku na akúkoľvek peňažnú odmenu. Ich jedinou odmenou je pocit z dobre vykonanej práce a presvedčenie, že nezištne v dobrej viere, pomohli v poznávaní iným ľuďom tejto planéty.   Prínosom je aj to, že mladí ľudia sa už na škole, počas svojho štúdia, môžu čo to naučiť o dobrovoľníctve a sociálnom cítení. Takže, ak si len pár študentov, na každej škole zaumieni, že aj oni v spomínaných činnostiach dokážu to, čo iní na renomovaných školách, potom dosiahli veľa. Získajú prax v cudzích jazykoch, písaní textov, štylizácii, grafike, gramatike, fotografovaní a podob. No to najdôležitejšie bude asi to, že bezplatne môžu získať viac praktických zručnosti a tým si pripravia výhodnejšiu pozíciu pre budúce uplatnenie v praxi. A  bonusom môže byť, šírenie dobrého mena ich alma mater, po celom, celučičkom svete. Podľa mňa je táto činnosť úplne ideálna pre študentov pedagogických smerov. Lebo, ak si Wikipediu osvoja a naučia sa na nej prispievať, potom im nič nebráni v tom, aby v praxi niečo podobné vyžadovali aj od svojich žiakov. Stačí tak málo, odhodiť od seba lenivosť, a začať byť viac aktívnejším a sociálnejším !

Pekný deň praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014