doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Lipovský hrad

... Pozoruhodné je aj to, že niekoľko sto metrov od brala hradu, sa nachádzajú dva fungujúce horské hotely...
Chotár obce Lipovce v okrese Prešov, dostal do vienka mnoho prírodných krás. Okrem známych minerálnych prameňov Salvator, sa tam nachádza prírodná rezervácia Kamenná Baba, aj často turistami navštevovaný, Lačnovský kaňon. Je tam aj stará horská osada Lačnov, s pôvodnými drevenými chalupami, jaskyňa Zlá diera a zrúcaniny Lipovského hradu. Hrad je opradený povesťou o skamenenej   Hanke s dieťaťom, ktorú literárne vo svojom diele Povesti o hradoch, spracoval roku 1969 spisovateľ Ján Domasta, pod názvom, „Nerovná láska na Lipovskom hrade“.  

Hradné bralo so zvyškami ruín hradu, sa nachádza v lese, juhozápadne od obce Lipovce. Miestny názov Zámčisko (618m.n.m), Jazvečia hora alebo aj Varhoška. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1262. Ruiny hradu nie sú síce ešte archeologický preskúmané, ani tam nevedie značkovaný turistický chodník, ale aj tak ho skalní turisti radi navštevujú. Možno preto, že je tam ticho a okolie nie je zdevastované. Pod hradným bralom sa rozprestiera dolná časť Lačnovského kaňona a z ruín hradu je možné vidieť aj známu vysokú skalu, Mojžišov stĺp.  Pozoruhodné je aj to, že niekoľko sto metrov od brala hradu, sa nachádzajú dva fungujúce horské hotely.  

Viditeľný prístup k ruinám hradu je z 3 strán. Výstup z Lačnovského kaňona, výstup od hotela Kamenná Baba alebo zostupom zo štátnej cesty Lipovce-Lačnov, od kríža a včelína severozápadne nad obcou Lipovce. Najpohodlnejší je asi zostup od včelína, ktorý trvá približne 20 minút.  

Začiatok trasy pri včelíne

 

Mapa z Google

 Zvyšky hradnej veže

Pozrite si aj niekoľko mojich obrázkov na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Lipovce_%28hrad%29


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014