doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši, Bardejovské Kúpele

...v kúpeľoch sa liečili traja známi európski monarchovia. Cisárovné Alžbeta, Mária Lujza a cár Alexander I. ... aj foto

Na prvý pohľad sa zdá, že písať o Bardejovských Kúpeľoch ako územnom celku,  na území ktorých sú známe Bardejovské kúpele ako zdravotnícke zariadenie, už nemá význam, lebo ich na Slovensku každý pozná. No zdanie klame. Rád sa tam sporadicky pozriem nie ako pacient ale ako turista, najmä pre tiché a príjemné prostredie kde je teraz koncom  mája plno kvetov a zelene. Je tam čo obdivovať aj z historického pohľadu, veď v Zozname kultúrnych pamiatok SR je zapísaných 25 národných kultúrnych pamiatok, ktoré sa nachádzajú v Bardejovských Kúpeľoch. Najznámejšie sú asi tieto: Ľudový prameň, kúpeľné domy Astória, Alžbeta ale ja gréckokatolícky drevený kostolík, či Pamätník padlým ruským vojakom z I. svetovej vojny. Faktom ostane aj to, že v kúpeľoch sa liečili traja známi európski monarchovia. Cisárovné Alžbeta, Mária Lujza a cár Alexander I.  

Problém môže nastať vtedy, ak by ste si chceli pozrieť všetkých 25 historických pamiatok a spoliehali by ste sa iba na miestnych. To preto, lebo ani jedna z národných kultúrnych pamiatok nemá označenie národnej kultúrnej pamiatky a len niektoré z nich  sú označené popisným číslom alebo historickým pomenovaním. Napríklad o tom, kde sa nachádza Vila Karpatia alebo Vila Károly, nemali vedomosť ani na informačnom stredisku. Väčšina z národných kultúrnych pamiatok je vo veľmi dobrom stave, ako vzor by som uviedol liečebný dom Tahy dvor, ale nájdete aj chátrajúce pamiatky ako napr. Vila  Orol, Vila Karpatia alebo Vila Károly.  Turistom by určite pri ich orientácii veľmi pomohol jednoduchý a stručný plánik na ktorom by si mohli zistiť umiestnenie tej ktorej pamiatky. Možno, že do letnej sezóny už takýto plánik v informačnom centre budú mať. No ako sa hovorí, lepšie raz vidieť ako sto raz počuť preto ponúkam niekoľko mojich obrázkov.

Viac fotografii môžete zahliadnuť na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments_in_Bardejovsk%C3%A9_K%C3%BApele Pekný a príjemný začiatok leta praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Kúpele
    V Bardejovských kúpeľoch sme ešte nikdy neboli, ale vyzerá to tam podľa fotiek moc pekne. S manželom navštevujeme kúpele niekoľkokrát do roka. Ja osobne som si zatiaľ najviac obľúbila hotel Patria Piešťany https://www.ensanahotels.com/pro-patria/sk , kde sa mi to veľmi páčilo.
    publikované: 22.01.2020 06:21:15 | autor: Katy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014