doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Začiatok adventu 2021

...aspoň v tomto adventnom období, vstúpme do seba vo viere, že ďalšie dní nám prinesú, viac svetla a nádeje, a že aj núdzový stav sa raz skončí. A skutočne prídu aj Vianoce... pozrite si aj fotografie

Je nedeľa, 28. november 2021. Začína adventné obdobie. V kresťanských cirkvách je to liturgické obdobie so štyrmi nedeľami pred Vianocami, charakterizované očakávaním Kristovho príchodu. Inak povedané, duševná príprava na slávnosť Narodenia Pána. Inokedy boli kostoly plné veriacich, dnes sú pre núdzový stav zatvorené. Naviac, aj  vonku je pochmúrne počasie, ťažké sivé mraky sa síce okolo obeda sem tam pretrhli ako keby nám na okamih chceli ukázať, že na nebi okrem nich, je tiež aj modrá obloha a Slnko. Nie je to nič nové, veď podobne je to aj v živote, nás pozemšťanov. Niekedy, pred kovidom, počnúc adventom, obyčajne začínali aj predvianočné trhy. Dnes, ich skoro všade, zrušili. Nechcem polemizovať o ich zmysle, ale fakt je ten, že boli a už nie sú. Trocha si ich pripomeňme.

Bratislava, Hlavné námestie, advent 2007

Prešov, Hlavná ulica,  advent 2019

 

Bratislava – Karlova Ves, námestie sv. Františka, advent 2021

Prešov, Hlavná ulica 2021, advent 2021

A tak vyzerá prázdny kostol, počas adventu v čase núdzového stavu.

Áno, dnes sú ulice takmer prázdne. Predajné stánky a ľudia chýbajú, ale výzdoba pripomínajúca advent, aj nastávajúce Vianoce - tam je.  Ja to chápem, ako nezlomnú vieru nás ľudí, že toto temné kovidové obdobie,  čo nevidieť skončí a zasa prídu slnečné dni. Paradoxne za toho stavu, ale vyznieva skutočnosť, že síce za vznik pandémie asi ľudia priamo nemôžu, ale za jej šírenie, už áno.

A tak, o zrušených vianočných trhoch a zavretých kostoloch nerozhodla vyššia moc, či vláda ale len my občania. Lepšie povedané, tí občania, čo sa napr. nedali zaočkovať vakcínou proti ochoreniu Covid-19 ako aj tí, čo stále nerešpektujú nariadené protikovidové opatrenia.  Verím, že všetci aspoň v tomto adventnom období, vstúpime do seba  vo viere, že ďalšie dní nám prinesú viac svetla a nádeje, a že aj núdzový stav sa raz skončí. A skutočne, prídu aj Vianoce. No v plnení protikovidových opatrení, musíme začať v prvom rade od seba !  Pokojné adventné obdobie, bez kovidu aj iných nemoci, všetkým praje doko. O advente píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail.html?a=c92a9847cf2dfe9b66f470e83eb374c8


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014