doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Záhorí, Šaštín-Stráže

... My, Slováci o sebe hrdo hovoríme, že každý Slovák, ak mu to zdravie dovolí, by mal vystúpiť na tatranský štít Kriváň a kresťania na Slovensku, to rozširujú aj na návštevu pomyselného Kriváňa, v podobe baziliky v Šaštíne – Strážoch... viď aj fotografie

Na Veľkonočný pondelok 17.4.2017, som sa zhodou okolností ocitol na Záhorí a tak som  si nemohol nechať ujsť príležitosť, prvýkrát navštíviť Baziliku Sedembolestnej Panny Márie. V mestečku je síce v zozname národných kultúrnych pamiatok, evidovaných 10 objektov, ale najznámejšia z nich je predsa len baroková bazilika s kláštorom, ktorú začali stavať v roku 1736. K najstarším pamiatkam mesta patria kostoly. Ten v Strážach má datovanie 1339 a v Šaštíne z roku 1400. Šaštín – Stráže patrí k najmladším mestečkám Slovenska. Prvá písomná zmienka je síce už z roku 1218, ale týka sa iba časti Šaštín.  K zlúčeniu obci Šaštín a Stráže nad Myjavou došlo v roku 1960. Obec vtedy dostala pomenovanie Šaštínske Stráže, ktoré vydržalo do roku 1971, odvtedy sa mesto menuje Šaštín – Stráže. Charakter mesta, táto obec nadobudla 1.9.2001. Mesto s asi 5 100 obyvateľmi leží blízko obce Kúty a mesta Gbely, neďaleko štátnej hranice s Českou republikou a patrí do okresu Senica. Z Bratislavy tam vedie diaľnica, z ktorej treba pred Kútami odbočiť. V obci Kúty dávať pozor na viacramennej kruhovej križovatke, ktorá nás nasmeruje do mestečka Šaštín- Stráže.  Kvalita ciest je tu síce veľmi dobrá, ale značenie k bazilike mohlo byť viditeľnejšie. V samotnom mestečku Šaštín – Stráže sme nevideli ani jednu smerovku, ktorá by nás bezpečne doviedla k bazilike. Aj keď v čase našej návštevy bolo pod mrakom a sem tam spŕchlo, páčilo sa nám tam. Na ilustráciu ponúkam niekoľko mojich obrázkov.

 

 

 

My, Slováci o sebe hrdo hovoríme, že každý Slovák, ak mu to zdravie dovolí, by mal vystúpiť na tatranský štít Kriváň a kresťania na Slovensku, to rozširujú aj na návštevu pomyselného Kriváňa, v podobe baziliky v Šaštíne – Strážoch. Skorý návrat jarných dní praje doko.

Viac obrázkov aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Basilica_of_the_Seven_Sorrows_of_the_Blessed_Virgin_Mary_(%C5%A0a%C5%A1t%C3%ADn-Str%C3%A1%C5%BEe)?uselang=sk

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014