doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„DiS“ nie je motor Diesel special, ale nový titul

... pozorne rozlišujte skratky DiS a im podobné, aby ste sa náhodou pri kúpe auta fatálne nezmýlili a miesto auta s dieselovým motorom, aby ste si v skutočnosti „nekúpili“ absolventku postsekundárneho štúdia....Zákony (99)

Sú prázdniny, ale väčšina pedagogických pracovníkov sa zrejme aj počas nich, sama od seba núti čítať nový školský zákon, a to preto, aby to ako tak do 1.9.2008 stihli. Vtedy totiž začne platiť  zákon č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon). Pri jeho čítaní sa určite dozvedia aj novosti.

Jednou z nich je napríklad Druhý oddiel s názvom „Stupne vzdelania“ a v ňom § 16 ods. 5, ktorý znie takto:„Vyššie odborné vzdelanie (postsekundárne alebo terciárne), ktoré získa žiak úspešným absolvovaním  najmenej dvojročného a najviac trojročného vzdelávacieho programu  odboru vzdelávania v strednej odbornej škole, ktorý sa ukončuje absolventskou skúškou; dokladom o získanom stupni vzdelania je vysvedčenie o absolventskej skúške a absolventský diplom s právom používať titul „diplomovaný špecialista“ so skratkou „DiS“; titul sa uvádza za priezviskom;   pre zdravotnícke odbory vzdelania podľa osobitného predpisu“.A spomínaný osobitný predpis pre zdravotníkov je nariadenie vlády č.12/2008 Z.z., v ktorom sa napríklad dozviete, že: „profesijný titul v kategórii „sestra“ používa osoba, ktorá získala vyššie odborné vzdelanie na strednej zdravotníckej škole  s právom používať skratku „ dipl.s.“, ktorá sa uvádza za menom a priezviskom používateľa, za ktorým nasleduje čiarka.“

O čo mi ide?  O to, že v obidvoch prípadoch pri rovnakom stupni vzdelania „vyššie odborné vzdelanie“, samozrejme, že v inom odbore sú uvedené rôzne tituly. Hoci by sa dalo očakávať, že štátni úradníci, ktorí tieto normy chystali si dajú  toľko námahy, aby sa zjednotili aspoň  na rovnakom označovaní titulu v slovnom výraze „diplomovaný“.Žiaľ neurobili to, a tak asi z dobré mieneného úmyslu im vyšiel paškvil a možno, že vďaka nemu sa Slovensko bude úspešne uchádzať aj o zápis do Guinessovej knihy rekordov a to v počte existujúcich titulov na jedného obyvateľa.

No veď posúďte  sami: DiS; DiS.art; dipl.s.; dipl.p.a.; dipl.f.; dipl.mt.l.; dipl.a.h.e.; dipl.r.a.; dipl.z.z.; dipl.d.h.; dipl.z.t.; dipl.o.; a to sú všetko ešte len tituly, ktoré môžu získať žiaci úspešným absolvovaním vyššieho odborného vzdelania.Pridajte si k tomu aj tituly akademické za absolvovanie vysokoškolského štúdia: Bc.; Mgr.; Mgr.art.;  Ing.; Ing.arch.; RSDr.; PaedDr.; PhDr.; PharmDr.;  RNDr.; JUDr.; MUDr.; MVDr.; ThDr.; PhD.; ArtD.; ThLic.; tituly získané na zahraničných školách:   BA;  MA; MSc; MBA; MPhil; LL.M; tituly vysokoškolských učiteľov: docent; profesor, akademik;  tituly vedecké: CSc.; DrSc.; tituly umelecké: laureát; zaslúžilý umelec; národný umelec; tituly čestné : profesor emeritus; Dr.h.c.; tituly protokolárne: excelencia; eminencia;  tituly náboženské,  tituly stavovské  atď. Že je toho dosť?

Aby náhodou nedošlo k omylu. Vôbec nie som proti oceňovaniu úsilia tých  ľudí, ktorí získali vlastnou prácou a drinou vyššie vzdelanie. Naopak, úplne to podporujem. Myslím si ale, že terajší stav v udeľovaní titulov je názorný  príklad toho, kedy v plnom  rozsahu platí - „ Niekedy menej znamená viac.“

A preto, predovšetkým  motoristi,  pozorne rozlišujte skratky DiS a im podobné, aby ste sa náhodou pri kúpe auta fatálne nezmýlili  a  miesto auta s dieselovým motorom, aby ste si v skutočnosti  „nekúpili“ absolventku postsekundárneho štúdia. A úplne na záver. Samostatnou kapitolou je  situácia, keď nechceme v súvislosti s titulmi  nikoho uraziť. Lebo napríklad výrazy ako : udeliť titul, právo  používať titul,  uvádzať titul v úradnom styku,  vyžadovať od  iného subjektu aby titul používal vždy so spojením s osobou, ktorej titul patrí a podob. - totiž v ucelenej rovine nerieši pravdepodobne žiadna zákonná norma. V tomto smere nám preto asi  neostáva nič iné, len  sa spoliehať   na  zvyk a tradíciu.

Horúce a pekné leto prajem. doko

 


Zákony | stály odkaz

Komentáre

  1. A mňa by zaujímalo
    kedy z MŠ SR dajú na známosť ako nositeľa takého titulu mám oslovovať?
    publikované: 14.07.2008 13:02:58 | autor: zvedavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. A mňa zaujíma:
    či dostanú tento titul aj tí, ktorí už po minulé roky ukončili takú školu, alebo tento rok ešte len budu končiť,...či je to nejak obmedzené "titulovanie" že tí ktorí už ukončili školu budú bez tohoto DiS. titulu?
    publikované: 14.09.2008 15:12:20 | autor: rebeka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Titul DiS. plati aj spätne pre byvalych absolventov VOŠ
    Podla noveho skolskeho zakona a vyhlasky si mozu poziadat byvaly absolventi o vydanie duplikatu diplomu aj s titulom DiS. , ktory titul na absolventskom diplome nemaju uvedeny. Tieto diplomy sa budu udelovat az od septembra 2009. Treba si ale podat ziadost o vydanie na prislusnej skole, ale az v septembri 2009.
    publikované: 12.12.2008 08:56:07 | autor: Jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. otázka
    chcela by som vedieť či titul DiS art je uznany aj pre bývalych absolventov konzervatoria,Ďakujem
    publikované: 06.01.2009 12:33:24 | autor: misuge (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Odpoved DiS.art
    Titul DiS. aj DiS.art a vsetky tituly zdravotnickych odborov budu samozrejme uznane. Tieto tituly sa uvadzaju za priezviskom. Vsetci absoventi ktory koncili studium absolutoriom (absolventskym diplomom) maju moznost si dat tento titul priznat. Treba sa ale presnejsie informovat na prislusnej skole (alebo konzervatoriu) ako sa bude postupovat.
    publikované: 09.01.2009 18:11:51 | autor: Jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Dis.art
    Som byvaly absolvent konz. este minuly rok som sa pytal na uznanie titulu dis.art a dostal som odpoved, ze zakon nie je retroaktivny, takze titul nam neuznaju, tak neviem ako sme na tom, lebo v poslednej odpovedi uvadzate, ze tituly budu uznane.
    Takze, mozeme poziadat a uznanie titulu ?
    Dakujem za odpoved
    publikované: 14.01.2009 19:27:50 | autor: peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Odpoved DiS.art
    Tieto tituly z VOS sa budu pre byvalych absolventov vydavat az od septembra 2009. Treba este pockat. Ak ste sa pytali minuly rok, zalezi kedy to bolo, lebo sa to este riesilo ako to bude. Tuto konecnu informaciu o uznavani som dostal v polke decembra 2008. Myslim ze to plati pre vsetky VOS - mali poradu. Ked tak dalsie info bude v septembri 2009, kedy by sa to malo rozbehnut. Urcite to tu dam vediet. Nemalo by to byt problem ziskat titul....
    publikované: 15.01.2009 14:44:22 | autor: Jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Dis.art
    Minuly tyzden som sa informoval na konzeravoriu ohladom uznania titulu byvalym absolventom, na studijnom odd. som dostal odpoved, ze titul budu mat len tohtorocny studenti prveho rocnika po ukonceni studia.
    publikované: 02.02.2009 20:21:14 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Info o DiS. z inej VOŠ
    Nenechajte sa odradit, sledujte tuto stranku (http://www.soa-amos.sk/), tam budu info o dodatocnom udeleni a to plati pre vsetky skoly na SR. Treba si dat po 1.9. 2009 ziadost.....Myslim ze hlupe uradnicky na studijnom zase o nicom nevedia... klasika
    publikované: 08.02.2009 20:28:33 | autor: jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. otázka na titul DiS
    Mne na Konzervatoriu tiež povedali, že to platí len pre tych, čo začali študovať.Pre byvalych absolventov to neplatí...To znamená,že jedna skupina bude mať titul a druhá nie?A maju tu istu školu..mohli by ste mi napisať ako to vlastne bude a či budeme musieť niečo zaplatiť za duplikat.Ďakujem
    publikované: 23.02.2009 08:54:24 | autor: miloš (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Titul v OP
    Ja som tiež nádejná retrokandidátka na DiS.art, moja dcéra je od r.2008 nositeľkou Mgr.art.Aké bolo moje sklamanie, keď som uvidela jej nový obč. preukaz. Titul je zapísaný na druhú stranu na posledné miesto do "Osobitných záznamov".Teda nie pred a nie za priezviskom.Ako keby sa mala hanbiť za to, že po dohromady 10 rokov krvopotného štúdia si získala titul!Na úradoch treba úradníkov zvlásť upozorniť, že má nejaký titul, aby sa pozreli na zadnú stranu. Prečo je to tak, kto mi vie na to odpovedať? ďakujem. Betka
    publikované: 12.05.2009 13:14:55 | autor: lilla (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Podľa zákona...!
    V zákone sa píše: ...dokladom o získanom stupni vzdelania je vysvedčenie o absolventskej skúške a absolventský diplom s právom používať titul „diplomovaný umelec“ so skratkou „DiS.art“, titul sa uvádza za priezviskom... .....to znamená že, pokiaľ máte vysvedčenie o ab. skúške.....musí Vám byť priznaný bez ohľadu na to či ste študovali "pred, alebo po"...!
    publikované: 26.06.2009 20:56:34 | autor: Ďuro (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. nič z toho...!
    Nič nedostaneme iba absolventi po 1. septembri 2008, ostatný si môžme ísť pískať! Overená správa z ministerstva školstva! :-((
    publikované: 10.08.2009 19:07:36 | autor: Ďuro (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Nech sa daju vypchat ja ho budem aj tak pouzivat :)))))
    Aj tak je to titul bez dakej velkej prestize
    publikované: 10.08.2009 20:45:28 | autor: XY (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. DIS - bude či nie???
    ja tomu stále nerozumiem - aj ked som školu ukončila v júni 2008 nemám nárok na titul lebo od septembra je platnosť, takže keby som opakovala ročník už mám titul?
    máme si podať žiadosť alebo nie???
    publikované: 11.09.2009 11:52:05 | autor: michaela (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Asi to bude OK
    Ahojte "kolegyne" a "kolegovia" :) . Teraz som rozprával so "školou", a som dostal také info, že od r. 2008 študenti môžu používať titul, a my, (ja som ukončil v r.1999) zatiaľ nie. Slovenské VOŠ podali žiadosť ma ministerstvo aby uznali titul aj pre nás, ale zatiaľ to ministerstvo neschválil. Čiže XY by si nemal používať titul, lebo je to protizákonné ...
    Čiže už len vyčkať kým ministerstvo to schváli (100 rokov :)
    (nie je to diskriminácia ???!!!!???!!!!!)
    Nezačneme zbierať podpisy aby sme urýchlili reakciu p. ministra??? Ak by sme pozbierali zopár tisícpodpisov, aspoň by videli že nás to zaujíma a že neželáme aby hlúpe rozhodnutie ťahali X rokov, čo je nezmysel, však v zákone to schválili, potom v čom je rozdiel medzi študentmi pred 2008 a po 2008????
    Navrhujem začať zbierať podpisy !!!!!!!!
    publikované: 26.10.2009 10:04:27 | autor: Roli (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Tak ako to je ?
    Ahojte,
    tak ako to teda je ? Skončila som Konzervatórium v BB v roku 2002. Mám už teraz nárok na titul a môžem oň požiadať, či sa situácia nezmenila a platí len pre nových absolventov ? ? ?
    publikované: 21.01.2010 22:52:56 | autor: dusaleho (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Dis.art
    Dobry deň

    Aj mna by zaujimalo, ako to bude sa absolventmi konzervatoria. Na stránka súkromnej VOS Amos, je uz inforácia pre bývalých absolvnetov, že môžu požiadať o titul, len konzervatoria snivajú....Je už nejaká právna norma, ktorá umožnuje priznať titul aj pre byvalých absolventov?
    Dakujem
    publikované: 22.01.2010 16:50:15 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. KDE MOZNO ZISKAT DANY TITUL
    Zaujimalo by ma na ktorych skolach je možné získanie tohto titulu na Slovensku .
    viete niekto ? mal by som zaujem o externu formu, prosim poradte mi.. mail - balaz.mick@gmail.com
    publikované: 19.11.2010 07:50:47 | autor: majkl (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ?
    Som absolventkou konzervatoria, odboru tanec. Kedze som bola este sucastou patrocneho programu pre studium v tomto obore, je mozne o vydanie titulu?
    publikované: 10.02.2011 15:04:33 | autor: Daggie (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Mľla by jsi spíš zajímat vo důchod.
    Seynámil jsem se u Bílý pani, to je kousek vod Nároďáku a Novotnýho lávky, tam chodily baleťačky. samá modřina, no hrůza, ale byly moc hezký.
    A ta jedna mi , že už je dva roky v důchodu. Vono se to málo ví, ale třicetiletá labuť už tak netáhne.Vzala si mne domů, baletka famózní, udělala mi abiturientskej večer, Labutí jezero jen pro mně, bylo to trošku extravagantní,dvakrát se mnou upadla.
    Mám titulů tolik, že je raději nepoužívám. Abych na nějakej nezapomněl.Však, moje babička mi říkala, Ty blbče, nevopovaž se studovat, radši běž sehnat něco k jídlu. Jsem Vodnář vod narození, tak jsem šel na ryby.
    Potom jsem se ze srandy přihlásil na Mat Fyz. Nikoho tam nebrali. Šel jsem yrovna do biografu, najednou koukám na refíži. Máma v pantoflích, co nosila jenom na doma, a mává na mně z dálky nějakým papírem. Jako kdybych šel do války nebo co.
    Přiběhla, celá říčná, že zejtra máš bejt na Karlovce, co jsi to zase vyved?
    Voni mne vzali, a že prej jednou za deset let berou třicet osum, víc nepotřebujou.
    Pro jistotu jsem šel na studijní, že jestli jako fakt to myslej vážně. A vona, ta studijní referenka, že, ale určitě. pane inženýre. Já už jsem byl tenkrát inženýr.
    Docent Navrátil se už po vás sháněl, že prej jste spolu študírovali na matfzyáckom gymplu. A že budete pro katedru jaderný fyziky přínosem. Že ste správnej koilík, s prominutím-
    publikované: 10.02.2011 16:16:32 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. P.S. To jako Post scriptum-
    Nevodpustím si to.
    Jsem Ing, RNdr, doktor, to mám, když jsem studoval teorii kvarků, potom jsem ještě doktor , skoro Mudr, ale skončil jsem u letecký záchranný služby, dělal jsem pár minut na pitvologii, jenže jsem měl úspěšnej den a oživil jsem klienta, když ho zrovna , jsem honoris kauza, to už vůbec nevím kvúli čemu, asi nějaká švédská nadace, nebo co.Jsem magor, teda čti Mgr.Dálkově jsem udšlal architektůru, takže, když mě budeš chtít nasrdit, tak mi napiš, že architekte.
    To by mohlo bejt všecko.Mno, eště jsem že prej absolvent DAMU. To jsem jednou šel, ničeho zlého netuše v Brně vokolo Brněnský akadémie Janáčkovic. Barák jako barák, reku, hezkej barák, tak jsem vstoupil.To jsem neměl dělat. Jevištní řeč mi šla moc dobře, zadní řady oka nezamhouřili.To se neslo diváckým sektorem jako udery kladivem pčímo do hlavy
    Profesor mi řek, při klasáku, že Janáček by byl na mne hrdej, NO. EŠTE ŽE SE TEHO NEDOŽIL.MNO ALE CO, KAŽDEJ NEMÁ V ŽIVOTĚ TAKOVÝ ŠTĚSTÍ, ŽE VČAS UMŘE.
    publikované: 10.02.2011 16:38:13 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  23. AKO NATO?
    AHOJTE,AKO MAM POSTUPOVAT ,KED SI CHCEM DAT ZAPISAT DO OBCIANSKEHO TITUL DiS? CHCEM HO TOTIZ PUZIVAT V URADNOM A PISOMNOM STYKU.DAKUJEM...
    publikované: 09.03.2014 11:19:56 | autor: MIKE (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Jednoducho, zoberte so sebou
    originál dokladu a choďte na policajné oddelenie kde vydávajú občianske preukazy a tam požiadajte o zápis.
    publikované: 10.06.2015 07:48:49 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. DiS
    ahojte chcela som si dať zapisať titul Dis do obšianskeho ale vraj sa to neda neviete nieco o tom ? dakujem
    publikované: 31.08.2016 14:22:43 | autor: Andrea (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. DiS.art
    Ja som sa tiež informovala o zápise titulu DiS.art do OP. kedže to nie je akademický titul (vydaný vysokou školou), ak sa do OP nezapisuje. Aj tak by to napísali iba na zadnú stranu, a používať by sme to mohli po priezvisku. Keˇže komzervatórium nie je vysokou školou, tak nám titul nikdy nezapíšu do občianky. My chudáci absolventi konzervatória musíme za všetko bojovať. Za to, aby našu školu neoznačovali iba za sterdnú školu, aby sme mali zaslúženú platovú triedu, aby nám uznali titul aj bývalým absolventom,a teraz je tu problém s občianskym preukazom. Ale, že vraj titul môžeme pokojne používať. Asi budem nosiť diplom v kabelke :-).
    publikované: 04.11.2016 14:31:11 | autor: lilla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014