doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kam sa podela kresťanská etika a morálka

... verím, že pani riaditeľka cirkevnej školy už neohrozuje zdravie detí a nenúti pani učiteľky porušovať zákony, a že s prepustenou pani zástupkyňou naviaže kontakt a za svoje tvrdohlavé a nekresťanské konanie sa jej aspoň ospravedlní.

Je Popolcová streda, začína 40 dňový pôst. Kresťania vidia hlavný zmysel pôstu v tom, že im má pripomenúť dôležitosť pokánia, prehĺbenia viery v Boha a lásky k blížnym. Aj môj príbeh by mal skončiť tak, že tí čo sa v ňom nájdu, by mali konať v uvedenom zmysle. Ale poďme  na začiatok.

Pred niekoľkými mesiacmi som v blogu napísal, že  deti v materských školách nesmú spať na poschodových posteliach. http://doko.blog.portal.sk/detail-v-pravnom-state---deticky-v-ms--nesmu-spat-na-poschodovych-postielkach-.html?a=a38362be3ece11ae65018b3911e34d6e Vychádzal som z poznatku, keď na jednej cirkevnej spojenej škole, kde je materská aj základná škola pod jednou riaditeľkou,  nútila riaditeľka  deti v škôlke spať na poschodových postieľkach, a tým zároveň nútila učiteľky v tejto škôlke porušovať zákony. Odniesla si to poverená zástupkyňa tejto školy pre materskú školu, ktorá sa diktátu tejto riaditeľky v záujme ochrany deti, vzoprela a tak ju riaditeľka jednoducho zo školy v skúšobnej lehote prepustila. Paradoxne ešte dnes, 5 mesiacov po jej prepustení,  na web stránke tejto cirkevnej školy meno prepustenej pani učiteľky stále figuruje nielen na pozícii zástupkyne ale aj v zozname učiteliek školy. Pritom v uvedenej veci boli okrem samotnej pani riaditeľky školy na nezákonný stav upozornený: arcibiskupský úrad ako zriaďovateľ školy, inšpektorát práce, ministerstvo školstva a úrad verejného zdravotníctva.

Výsledok je taký, že pani riaditeľka školy pred záverečnou  kontrolu z regionálneho úradu zdravotníctva, dala z web stránky stiahnuť inkriminované fotografie a vizualizáciu na ktorých sa poschodovými posteľami chválila. Po týchto vykonaných opatreniach príslušný štátny úradník z uvedeného regionálneho úradu potom mohol spokojne napísať, že v čase kontroly poschodové postele v škôlke neboli. Ale prečo tam boli predtým, to ho vôbec nezaujímalo. To si skutočne nevymýšľam, skutočne to tak napísali. A aby toho nebolo ešte málo, potvrdil im to aj Úrad verejného zdravotníctva SR v Bratislave, ktorý za danú oblasť priamo zodpovedá.  Odhliadnem od toho, aby som skúmal čo prinútilo pracovníkov úradu verejného zdravotníctva zakrývať porušovanie zákonov na niektorých školách, namiesto toho, aby chránili zdravie malých detí. Nie som  investigatívny bloger preto ani nemenujem školu, som jednoducho človek, ktorý je presvedčený, že porušovať pozemské zákony nemá nikto. Naopak očakávam, že kresťania   by v ich dodržiavaní  mali ísť ostatným občanom príkladom, lebo ich k tomu zaväzujú aj Božie, nepozemské zákony. Preto apelujem v prvom rade na morálku, etiku a lásku k blížnym. Každý z nás môže urobiť chybu, ale tak isto by každý z nás mal mať odvahu chybu si priznať a v budúcnu sa jej vyvarovať.  O to viac, ak ide o chybu vedomú o ktorej  už vie celá škola a určite aj rodičia žiakov.

Ako obyčajný kresťan skutočne verím, že pani riaditeľka školy už neohrozuje poschodovými posteľami zdravie detí a nenúti pani učiteľky porušovať zákony, a že s prepustenou pani zástupkyňou naviaže kontakt a za svoje tvrdohlavé a nekresťanské konanie sa jej aspoň ospravedlní. Na to je, pôstne obdobie, ako stvorené.

Príjemné očakávanie blížiacej sa jari praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. etika a morálka
    Etika a morálka sa dá vyjadriť v dvojkovej sústave. áno-nie , resp 1:0. Len prívlastková, akože kresťanská, nedajbože katolícka, či komunistická, či národná, či už morálka politická, kolaborantská, ale v zásade morálka"výhod", za predklon a lokajstvo. Po 25 rokoch akceptácie prechodného obdobia , sme už za vodou, som v šoku , čo z nás urobili. Úplný bezduchý odpad , janičiarov bez hrdosti..... 1.máj, je len potvrdenie , ako tupý , bezduchý slovák sa teší, že je voľno.
    Pre neho je to jediný bezmyšlienkový bonus, bez podstaty.
    Hlboko sme klesli. Na dno morálky a etiky, hrdosti a trápnej platenej " kávičky a vencov". Judášska káva, judášske vence.
    Judášov, ktorí si obsadili históriu, odkaz so svojími lokajmi.
    Judáši sa menia s voľbami, ale lokajov bez chrbtice poznám už 30 rokov. Už naozaj neobstojí, že chcú zachrániť odkaz.
    Už by mali povedať, " už ďalej nie". Nie je možné vymazať, nie je možné znevážiť. Stačilo.
    publikované: 02.05.2019 16:14:58 | autor: Vlado (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014