doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zásadne nevolím tzv. nezávislých kandidátov

...nezávislý kandidát na volenú funkciu je vlastne niečo ako nadzvuková neriadená strela, ...

Rozmýšľal som, prečo ľudia stále viac a viac volia tzv. nezávislých kandidátov. Aby som to pochopil, dal som si trocha práce a prelúskal som zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí. V ňom sa skutočne uvádza, že kandidovať na volené funkcie môžu aj ľudia, ktorí sa nazývajú „nezávislí“. Takémuto kandidátovi stačí splniť veľmi jednoduché zákonné podmienky. Má podať kandidátnu listina, ktorá obsahuje meno a priezvisko, akademický titul, vek, povolanie, trvalý pobyt a podpis kandidáta. Súčasťou kandidátnej listiny nezávislého kandidáta je petícia podpísaná stanoveným počtom voličov, podporujúcich jeho kandidatúru. Nič viac nič menej.

Na rozdiel od tzv. nezávislého kandidáta, kandidátna listina politickej strany musí o kandidátovi obsahovať: názov politickej strany, meno a priezvisko, akademický titul, vek, povolanie a trvalý pobyt kandidátov a ich poradie na kandidátnej listine vyjadrené arabským číslom. Meno a priezvisko splnomocnenca politickej strany a jeho náhradníka s uvedením adresy; kandidát nemôže byť splnomocnencom ani náhradníkom. Meno, priezvisko, funkciu a podpis osoby oprávnenej konať v mene politickej strany. Naviac platí, že volebné komisie sa utvoria z rovnakého počtu zástupcov politických strán, politických hnutí, koalícií politických strán a politických hnutí. Veľmi zaujímavé je zistenie, že v zákone nie je pol slova o tom, že vo volebnej komisii, by mal byť niekto aj  za nezávislých kandidátov.

Takže predmetný zákon má neprehliadnuteľné tmavé diery v tom, že :

1. Neexistuje v ňom definícia pojmu „ nezávislý kandidát“.

2. Tzv. nezávislý kandidát nemá možnosť nominovať nikoho do volebnej komisie, čo podľa mňa veľmi smrdí porušením Čl. 12 a 31 Ústavy SR. Tie stanovujú, že... „ Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad a používanie musia umožňovať a ochraňovať slobodnú súťaž politických síl v demokratickej spoločnosti.“

3.Zákon vôbec nevzal do úvahy situáciu, čo s voličmi, ktorí síce v petícii podporujú kandidatúru nezávislého uchádzača o volenú funkciu, ale vo voľbách už dajú svoj hlas niekomu úplne inému!

Preto, ak chceme pochopiť podstatu a zmysel tohto slova, musíme si vystačiť iba s definíciou, uvedenou v Krátkom slovníku slovenského jazyka. Tam sa píše: .... „nezávislý je ten, kto nepatrí do nijakej politickej strany, kto nie je závislý od štátu či organizácie. Tiež platí, že človek „nezávislý“ nie je na nikom a ničom v  závislom stave, ale je samostatný a slobodný.“

Keď si toto vysvetlenie premením na drobné, potom prídem k záveru, že žiadny tzv. „nezávislý“ kandidát vlastne ani nezávislým, v pravom zmysle slova nemôže existovať, lebo každý človek je na niečom alebo niekom závislý.  Toto pochopili už aj niektorí tzv. nezávislí kandidáti na primátorov a starostov, a preto sa spriahli s  nezávislými kandidátmi na poslancov,  od ktorých budú po prípadnom zvolení, očakávať podporu v zastupiteľstve. Fakticky si vytvorili niečo, čo sa tvári ako strana, ale nie je to štandardná strana ani hnutie. Čiže, oni si pomohli, ale volič ostal bokom.

Záver

Ak si od roku 1990 nedali poslanci, či zákonodarcovia, potrebnú námahu pri tvorbe zákona o komunálnych voľbách a pripustili situáciu, že nezávislý kandidát na volenú funkciu je vlastne niečo ako nadzvuková neriadená strela, lebo nikdy neviete čo vyvedie, kde padne  a akú paseku svojou nezávislosťou spôsobí, a pritom nikto za toto konanie nenesie zodpovednosť, prečo by som potom ja ako volič,  mal niesť zodpovednosť, za konanie tzv. nezávislého kandidáta, keď okrem samotných volieb, nemám absolútne žiadne ďalšie páky na kontrolu a riadenie takéhoto „nezávislého“ kandidáta. Preto si myslím, že urobím lepšie, ak svoj volebný hlas odovzdám niektorému z kandidátov etablovaných politických strán. Tu mám väčšiu pravdepodobnosť, že nebudem voliť mačku vo vreci.

Istú a šťastnú ruku pri voľbe svojich kandidátov, prajem všetkým voličom. doko   


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. A moja voľba mi vyšla
    s nominantom etablovanej strany, nie zo Smer-SD
    publikované: 25.11.2014 14:27:36 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014