doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Barbarstvo páchané na umeleckých dielach

....Pritom, niektoré z nich sú vedené v zozname národných kultúrnych pamiatok SR....

Hovorí sa, že kultúra a umenie sú zrkadlom národa. Tiež sa v časoch Československa hovorilo, že Prešov patril k najkrajším mestám republiky. Fakt je ale ten, že po roku 1989 rapídne vzrástol počet poškodených umeleckých predmetov, umiestnených na verejných priestranstvách. Teraz mám na myslí, najmä sochy. Napríklad v takom už spomínanom Prešove. Niektoré z nich sa síce podarilo vyčistiť a zrekonštruovať, ale mnohé nie, ba niektoré sa aj stratili. Budem to dokumentovať na mojich fotografiách.

 


Ešte raz podčiarkujem, že z tejto galérie vandalstva, sa podarilo opraviť iba posledné súsošie Matky s dieťaťom. Predposledné súsošie zmizlo. Všetky ostatné sú žiaľ stále poškodené. Smutné je, že toto je len niekoľko, najviac do očí bijúcich umeleckých diel, ktoré nemali to šťastie aby ich dal niekto v meste Prešov opraviť. Pritom, niektoré z nich sú vedené v zozname národných kultúrnych pamiatok SR. Oveľa viac takýchto vandalmi poškodených artefaktov môžete vidieť aj na stránke

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pollution_in_Slovakia .  

Dnes začína jeseň. Ak bude celá taká príjemná ako dnes, potom si nájdite chvíľu času a pozorne si pri prechádzkach všimnite umelecké predmety vo vašom okolí. Možno zistite, že nielen  v Prešove, si niektorí ľudia nevážia prácu iných. No čo už, aj taká môže byť vizitka slobody a demokracie nezrelých ľudí. Ale je to aj zrkadlo nevšímavosti a neúcty tých ostatných, k práci našich umelcov. Príjemnú jeseň praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014