doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozumný advokát

... čo nevyriešia rovnice, niekedy vyrieši tzv. sedliacky rozum a v deviatackom monitore to tiež nie je.... O čom sa v minulosti písalo? (87)
Je obdobie kedy sa maturanti učia na skúšky. Medzi vtipmi z kalendára som našiel jeden, ktorý okrem humoru tak troška cvičí aj logiku  myslenia.  Ak máte záujem, prečítajte si dobový text vtipu, presne tak ako bol uverejnený v kalendári z roku 1944, aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Rozumný advokát 

Akýsi  sedliak zanechal po sebe sedemnásť mulíc a v závetí ustanovil, aby sa rozdelili medzi troma synmi, a to tak, že polovica mala pripadnúť najstaršiemu, tretina strednému a devätina najmladšiemu. Advokát sa dostal do pomykova. Zpočiatku si myslel, že zareže jednu a mäso z nej rozdelí medzi bratov. Ale toto riešenie sa mu nepozdávalo.
Dal nahnať všetkých sedemnásť mulíc na istý dvor, vypriahol zo svojho záprahu jednu a priviedol ju k ostatným. Bolo teda na dvore osemnásť mulíc. Polovinu z nich dal najstaršiemu bratovi, teda deväť, strednému nadelil šesť, čo je práve jedna tretina a najmladší dostal dve mulice, čo bola devätina. Na dvore teraz ostala ešte jedna, jeho mulica.  Tú veselo zapriahol do svojho voza a radostne sa vezie domov, že tak šťastlivo riešil ťažký prípad. Dedičia boli tiež nadmieru spokojní.

Odpoveď na otázku prečo boli všetci spokojní, by sme asi hneď uhádli, ak by v nadpise bolo napísané „Rozumný“ advokát. Ale ani v kalendári to tak napísané nie je. Takže to vyzerá tak, že výraz  „sedliacky rozum“ poznali naši predkovia  už najmenej pred  64 rokmi. A veľmi radi ho používali najmä vtedy ak vedeli, že niekomu inému  práve ten „sedliacky rozum“ chýba.   

Prajem príjemný večer. doko.

 


Zasmejme sa | stály odkaz

Komentáre

  1. heh,
    ;-)
    publikované: 15.05.2008 21:57:53 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    mile
    publikované: 25.09.2012 13:57:46 | autor: juraj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014