doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dávajme si pozor na svoj jazyk

...otvor po ňom, jazva v duši predsa len ostane...

Ak sledujete našu politickú scénu, asi ste si všimli ako si naši politici nadávajú. Naposledy si nepekne nadávali dvaja doktori práv.  Pri tejto príležitosti by som nielen im chcel pripomenúť,  čo o sebaovládaní  človeka  sa vo výchovných príručkách písalo už  pred 100 rokmi.  A čo písali sa môžete dozvedieť ak si prečítate nasledujúci text:

Rana spôsobená slovom je obyčajne horšia ako rana fyzická. Unáhlenosť v reči môže často spôsobiť mnoho zlého. Pripomíname  to najmä  dievčatám, aby vždy zvážili, čo vravia. Dievčatám sa niekedy stáva, že im jazyk behá pred rozumom, a následky toho sú mnohokrát nepríjemné. Áno, niekedy môže také dievča stratiť svoje životné šťastie, často ešte  pred svadbou, alebo aj po svadbe v manželstve, čo je ešte horšie, lebo sa len ťažko nájde rozumné východisko. Ak raní žena muža zlým, jedovatým slovom, potom môže urobiť kríž nad svojim manželským šťastím. Muži bývajú v domácnosti málokedy zhovorčivejší než ženy; mnohokrát ani neodpovedajú, ale  jedovaté slovo si dlho pamätajú. A ak sa podobné prípady opakujú, hoci medzi manželmi nastalo vyjasnenie, každé ďalšie nedobré volené slovo sa stáva  novým klincom  do rakvy domáceho šťastia a pokoja. A aj keď sa  klinec vytiahne, otvor po ňom, jazva v duši predsa len  ostane. Preto dievčatá, pozor na slová, nielen k manželom, ale vôbec. Buďme vždy na seba kritický  a aj keď sme  nie vždy rozprávali múdro, dbajme aspoň nato, aby sme nerozprávali hlúpo alebo zle, t.j. aby sme nikomu neubližovali. Rozprávať veľa a dobre dokáže iba človek, ktorý je duchaplný; múdry človek obyčajne rozpráva málo, ale zato  dobre alebo múdro. Aj staré príslovie hovorí: „Rozprávať striebro, mlčať zlato“.

Mužom býva osudná ich domýšľavosť, a až sa jej niekto dotkne, strieľajú po ňom granáty nevyberaných slov. Neraz potom taká slovná prestrelka končí pred súdom a následne aj zmierovaním vo forme ospravedlňovania  v novinách. Takéto odvolanie je, ale horšie ako prípadná vysoká pokuta. Môže sa potom taký človek, otec rodiny, podívať bez hanby svojim blízkym do tváre?  Preto, ak budeme mať vždy  vládu nad svojimi slovami, usporíme si nielen mnoho mrzutosti, ale získame si takto aj vážnosť. 

Podľa mňa sú tieto rady stále aktuálne a v podstate dobré aj pre dnešný svet.

Prajem pekný a príjemný deň. doko


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    tak takto podobne by mal byť sformulovaný aj prvý bod sľubu poslancov . a ak nie prvý tak svoje miesto by si tam mal určite nájsť .
    publikované: 06.09.2008 11:55:27 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. múdre slová
    :)
    publikované: 06.09.2008 13:28:27 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  3. topas234
    asi by to nepomohlo, ono to bude skutočne v tej rodičovskej výchove, a aj páni poslanci by si toto mali uvedomiť, že takto robia hanbu aj svojim rodičom.
    publikované: 06.09.2008 14:20:59 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014