doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prešovská spomienka na Johna Lennona

...Je len škoda, že v meste Prešov, nenašli vhodný spôsob, ako túto spomienku na Johna Lennona, zakomponovať medzi artefakty Záhrady umenia...
Dnes si celý kultúrny svet pripomína 40. výročie od atentátu na Johna Lennona. Pre tých, čo o tomto hudobníkovi skupiny Beatles nevedeli alebo nevedia nič, napíšem aspoň to, čo o ňom píše aj Wikipedia. "Rodným menom John Winston Lennon; (* 9.10.1940 Liverpool,† 8.12.1980 New York) bol britský spevák, skladateľ a gitarista, zakladajúci člen skupiny  The Beatles a úspešný sólový hudobník. Bol známy tiež ako výtvarník, herec, spisovateľ a politický aktivista." Na Šariši, v Bardejove si ho ctia dodnes, o čom svedčí aj to, že tam po ňom pomenovali uličku. Nebol som tam, ale bol som v Prešove. Tu tento hudobný velikán síce nemá žiadnu uličku, ale ľudia ho mali tiež určite radi. Svedčia o tom aj tieto moje fotografie.

Táto je z 9. decembra 2006

Tieto sú z 9.9.2012

Fotky boli urobené náhodou. Vôbec netuším, kto ani kedy, túto kresbu vytvoril. Najskôr to bol asi nejaký obdivovateľ tohto hudobníka, ktorý mal tiež výtvarnícke vlohy. Predpokladám, podľa toho, že kresba bola dobré ukrytá pod konármi košatého stromu  a to na vyhladenej stene múra mestského opevnenia, že tam bola  asi už od roku 1980.  Autor  ju takto vlastne skryl pred očami nepovolaných. Musel byť aj dosť odvážny, lebo tak ako dnes, určite ani v rokoch socializmu sa po národných kultúrnych pamiatkach (Františkánska bašta) kresliť nemohlo. Pritom ide o miesto, ktoré pozná mnoho študentov, ktorí v Prešove študovali. Je to totiž na Svätoplukovej ulici, pri schodoch vedúcich na Kmeťovo stromoradie, pod dohľadom sochy sv. Františka. Dnes toto miesto nesie pomenovanie Záhrada umenia. Správne tušíte, z uvedenej kresby už veľa neostalo. Je len škoda, že zainteresovaní činovníci mesta Prešov, nenašli vhodný spôsob, ako túto spomienku na Johna Lennona, zakomponovať medzi artefakty spomínanej záhrady. Prešov takto prišiel o kúsok svojej histórie. Príjemne a užitočne strávený čas v predvianočnom období, praje doko.

Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014