doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Únia výsluhových dôchodcov SR, odporúča svojim členom postup ako sa domôcť zákonného zvýšenia výsluhových dôchodkov k 1.7.2023

.....Koho asi budú voliť takí občania, ktorí podobne ako bývalí príslušníci silových rezortov, teraz už dôchodcovia, sa musia svojich zákonných nárokov stále domáhať na súde, lebo vymožiteľnosť práva normálnou cestou, teda dodržiavaním zákonov všetkými inštitúciami - na Slovensku nefunguje normálne ? ...

Starobným dôchodcom v auguste 2023, Sociálna poisťovňa začala vyplácať s účinnosťou od 1.7.2023, druhú valorizáciu starobných dôchodkov (10,6%). Ako vieme civilné dôchodkové dávky, už raz valorizované boli ( 1.1 2003 o 11,8 %). Je to v poriadku, patrí im to zo zákona. Žiaľ výsluhové dôchodky, ktoré vyplácajú silové rezorty,  boli v roku 2023 valorizované až k 1.7. Preto mnohí z poberateľov týchto dôchodkov čakali, že im ich dôchodky budú valorizované tiež,  tak ako starobné dôchodky. Teda najprv o 11,8 % a potom o 10,6 %. A toto, sa nestalo, hoci je to pre každého, na prvý pohľad úplne jasné a zrozumiteľné. Ide totiž „iba“ o dodržanie zákona č. 328/2002 Z. z., ktorý v § 68 ods. 16, stanovuje toto, citujem:…” Od 1. júla 2018 sa výsluhové dôchodky, invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky zvyšujú o percento zvýšenia dôchodkových dávok ustanoveného vo všeobecných predpisoch o sociálnom poistení na kalendárny rok, v ktorom sa tieto dôchodky z výsluhového zabezpečenia zvyšujú.” Naviac, dôvodová správa k tejto novele zákona precizuje toto ustanovenie ešte lapidárnejšie. Citujem  ...“Od 1. júla 2018 sa mení mechanizmus valorizácie, opäť však základom valorizácie dávok výsluhového zabezpečenia bude valorizácia dôchodkových dávok v civilnej sfére...“ 

Výsledok je ale taký, že dotknuté silové ministerstvá, odmietli zvýšiť valorizáciu výsluhových dávok rovnako ako boli zvýšené starobné dôchodky, hoci im to prikazuje vyššie spomínaný zákon. Už to vyzeralo tak, že to všetko pôjde do stratena, tak ako v roku 2012, keď vláda pána Fica, pár dní pred plánovaným zákonným valorizovaním výsluhových dávok, túto valorizáciu k 1.7.2012 úplne, bez vysvetlenia a bez náhrady zrušila. (dodnes sa týmto zaoberajú slovenské súdy). Dnes sa stalo, na slovenské pomery, niečo neobvyklé a to, že oprávnene nespokojných poberateľov výsluhových dávok so spôsobom valorizácie k 1.7.2023,  dosť nečakane ale predsa  podporila v domáhaní sa zákonnosti aj Únia výsluhových dôchodcov SR. Odcitujem jej vyjadrenie v doslovnej citácii:...Únia výsluhových dôchodcov SR po zoznámení sa so stanoviskami a odporúčaním advokátskych kancelárii k mimoriadnej valorizácii dôchodkov v roku 2023 informuje, že okrem doterajších aktivít t. j. zaslanie podnetu ombudsmanovi (vrátane doplnenia), Vojenskému ombudsmanovi (vrátane doplnenia) a žiadosti prezidentke SR (vrátane doplnenia) na začatie konania podľa čl. 125 ods. 1 Ústavy SR o súlade citovaného zákona s čl. 12 ods. 2 Ústavy SR v spojení s čl. 39 ods. 1 Ústavy SR, na Ústavný súd SR odporúčať našim členom obhajovať svoje práva aj individuálne, kde advokátska kancelária Jánošík odporúča dve možnosti: 1. Napádať rozhodnutia o zvyšovaní výsluhových dôchodkov, ktoré budú vydané na výsluhové dôchodky opravnými prostriedkami alebo 2. Požiadať o zvýšenie výsluhového dôchodku príslušný orgán (MV SR) podľa § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. a po obdŕžaní negatívneho rozhodnutia toto napadnúť opravnými prostriedkami a využiť všetky inštancie. Advokátska kancelária nám vo svojom stanovisku ponúkla vypracovanie vzorov takýchto opravných prostriedkov a zastupovanie účastníkov v správnom konaní pred súdom (bližšie informácie k tomu zašle AK do 11.8.2023) ÚVD SR (APVV, ZV SR. ABSD, AHD)..“ Zverejnila ho na https://zvazvojakov.sk/aktivity---zvaz/informacia-o-postupoch-domahania-sa-odopretej-mimoriadnej-valorizacie/  

Viete, veľmi nerád to pripomínam, ale za niečo viac ako mesiac, budú predčasné parlamentné voľby. Koho asi budú voliť takí občania, ktorí podobne ako bývalí príslušníci silových rezortov, teraz už dôchodcovia, sa musia svojich zákonných nárokov stále domáhať na súde, lebo vymožiteľnosť práva normálnou cestou, teda dodržiavaním zákonov všetkými inštitúciami - na Slovensku nefunguje normálne ?  Zas to  budú len tie politické strany, ktoré síce ešte nič alebo skoro nič, v prospech väčšiny ľudí neurobili, zato toho celé nákladné vlaky nasľubovali ?  Svet bez vojen a pekný zvyšok leta, praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Média citovali pána Fica, že chce potrestať niektorých policajtov
    tak, že prídu o výsluhové dôchodky. Citát: .."Čurillovci, ako vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu hanlivo nazýva Robert Fico, budú musieť odísť z polície a prídu aj o výsluhové dôchodky, avizuje dlhodobo predseda strany SMER .." a nemal náhodou tento pán prsty aj v iných, doterajších machináciách výsluhových dôchodkov ?
    publikované: 17.08.2023 20:52:25 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Porozuměl jsem dobře,
    že se jedná o "Rozhodnutí VÚSZ o zvýšení výsluhového dochodku od 1.7.2023 o 11,8 % " Tento "dekret" jsem obdržel (zřejmě i mnoho dalších) začátkem července (júla), odvolání je možné do 15 dnů od doručení takže v těchto dnech je odvolání bezpředmětné. (Možná u policajtů je to jinak).
    publikované: 20.08.2023 08:20:22 | autor: Jaroslav Bednařík (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Možný postup už zverejnila Únia výsluhových dôchodcov SR na
    publikované: 20.08.2023 11:08:46 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Minister obrany 23.8.2023 slávnostne pred kamerami oznámil, že zvýši od 1.9.2023
    profesionálnym vojakom platy asi o 5 %, pričom výdavky rezort obrany pokryje z vlastných zdrojov. Škoda len, že zabudol povedať aj to, že ostatní príslušníci silových rezortov (príslušníci Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky, Národného bezpečnostného úradu a príslušníci finančnej správy) budú mať od 1.9.2023 zvýšené platy až o 10%, a financie im prídu zo štátneho rozpočtu. Tiež zabudol povedať, že vlastné zdroje našiel vo výdavkoch ministerstva obrany a to na úkor poberateľov výsluhových dávok. Totiž týmto vojenským dôchodcom , ministerstvo obrany už od roku 2009, nevypláca valorizácie celý kalendárny rok ako je to u starobných dôchodcov, ale len 6 mesiacov z každého kalendárneho roka. A to je skôr na hanbu ako na vyťahovanie sa pred verejnosťou.
    publikované: 23.08.2023 18:29:33 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nie vždy sa dobre zaspáva pri rozprávkach
    Keď som bol maličký, rodičia mi údajne pred spravodlivým a nevinným zaspaním hovorievali rozprávky. Mal som rád počúvať a ako moja odmena pre nich bol môj pokojný spánok. Zmužnel som , rovnošatu vojačika som nosieval a z rozprávok som vyrástol. Ochutnal som poctivý vojenský chlebík o troch kôrkach, cítil som jeho chute a poznal jeho farby. So všetkým a ešte aj niečo naviac. Dnes sa opäť dostávam do obdobia, kedy potrebujem rozprávky. Prichádzajú a vnikajú do mojej už slabšej mysle z médií, rozhovorov ba i na papieri. Najviac sa teším, keď opäť dorazí písmo z ,,hora,, a ja musím utekať na poštu, ktorá tu v Trenčíne na Sihoti už skôr nie je ako je. Keď som sa sťažoval tam hore, prečo mi to neposielajú do mojej elektronickej schránky odpísali, že majú priamo výnimku v zákone , ba aj ma presne naviedli kde. A čuduj sa svete majú to tam. Až tak vysoko, do toho parlamentu takéto paprčky dosahujú. No , ale poďme späť k tým rozprávkam. Ako právny bezdomovec, kedy už desiatky rokov žijem bez právneho zdrapu papiera sa už druhý krát toho roku po rozprávkach z ministerstva obrany Slovenska / rozumej aj VÚSZ/ v noci stŕham po ich stanoviskách o rovnakom zaobchádzaní občanov v tomto kocúrkove. Doktorko mi povedal, aby som sa nebál, že ešte bude horšie. Dám teda na jeho rady a nepôjdem už radšej ani spávať, veď východniare hovorievali -i tak še dá. Dobrú noc priatelia aj pán minister a aj ten pred ním čo bol.
    publikované: 24.08.2023 15:34:09 | autor: Ivan Čaniga (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014