doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši, Markušovce

... okrem iných historických objektov, majú aj hrad, 7 kúrií, 4 kaštiele a dva kaštieľske parky (francúzsky a anglický)... v blogu je aj foto

Bola krásna, letná a ešte stále prázdninová nedeľa. Tak sme išli navštíviť obec, ktorá je síce verejnosti dosť známa, ale ja som tam ešte nebol. Táto spišská obec sa nachádza v južnej časti Hornádskej kotliny, 7 km juhovýchodne od Spišskej Novej Vsi a prvé zmienky o nej pochádzajú už zo začiatku 12. storočia. Vtedy boli Markušovce dedinou, ktorá mala charakter hraničnej a strážnej osady.

Samozrejme, že Markušovce sú známe aj vďaka majetnému rodu Mariássyovcov, ktorého potomkovia v minulosti vlastnili mnoho tamojších budov.  Tie čo ešte ostali sú vedené v slovenskom zozname národných kultúrnych pamiatok. A tak majú v Markušovciach zaregistrovaných  21 národných kultúrnych pamiatok. Z nich je ako zvyčajne jeden kostol ale raritou je to, že tam okrem iných objektov, majú aj hrad, 7 kúrií, 4 kaštiele a dva kaštieľske  parky (francúzsky a anglický). A čo asi každý návštevník ocení najviac je to, že skoro všetky spomínané objekty sú rozmiestnené v strede obce. Z nich najznámejšie, ale azda aj najkrajšie sú letohrádok Dardanely, Markušovský hrad, kostol sv. Michala archanjela a kaštieľ. Samozrejme, že niektoré ešte na svoju opravu čakajú. V súčasnej dobe má táto veľká obec asi 4 400 obyvateľov. A na slovenské pomery je nezvyčajné aj to,  že v strede obce majú krásne parkovisko a okolie pamiatok bolo čisté a vykosené. Možno, že by tam mohlo byť viac lavičiek a nejaký malý bufet. Viac o obci hovoria moje nasledujúce obrázky. 

 

Podľa mňa majú Markušovce všetky predpoklady na rozvoj turistického ruchu. Veď okrem množstva historických pamiatok, je tam aj železničná stanica, cez obec tečie rieka Hornád, veľmi blízko je okresné mesto a  na dosah majú aj prírodné skvosty Slovenska – Slovenský raj a Vysoké Tatry. A tak,  ak sa rozhodnete túto obec navštíviť, nemali by ste prísť o dobrý zážitok. Pekný zvyšok prázdnin želá doko. Viac obrázkov si môžete pozrieť tu:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=kotuli%C4%8D+marku%C5%A1ovce&title=Special:Search&go=Go&uselang=sk&searchToken=cbf4hkugdzr6934uk27x75it9


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014