doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne, mestečko Strážske

... mesto aj keď najmä vďaka panelákom, mi pripomína skanzen socializmu, má tiež svoje národné kultúrne pamiatky. Hoci len tri, ale predsa sú...

Prvého mája 2019, už nikto do manifestačných sprievodov chodiť nemusí. A tak, mnoho ľudí využíva voľný deň aj na výlety. My sme boli v Strážskom. Malé zemplínske mestečko, so 4 289 obyvateľmi, ktoré je na 122. mieste v počte obyvateľov na Slovensku, vyzeralo ako keby spalo, hoci bolo pekné počasie. Totiž, na uliciach sme videli iba pár ľudí. Ostatní asi boli na záhradkách alebo tiež na výletoch. Poviete si, čo sa dá v Strážskom  obdivovať ?  Dá, iba sa treba viac porozhliadnuť  a zistite, že mesto aj keď najmä vďaka panelákom, mi pripomína skanzen socializmu, má tiež svoje národné kultúrne pamiatky.  Hoci len tri, ale predsa sú. Konkrétne je to rímskokatolícky kostol, priľahlá budova fary a pomník padlým v I. svetovej vojne. Okrem nich tam nájdete aj kaštieľ s parkom, síce teraz zanedbaný, ale ak ho zrekonštruujú, mohol by byť pýchou mesta. Aspoň takou, akou je zrekonštruované priestranstvo okolo budovy mestského úradu a susediaca autobusová stanica. Pritom prvá písomná zmienka o Strážskom pochádza z roku 1337, ale Strážske malo veľký význam už na prelome 11. a 12. storočia, lebo ako strážna osada, zabezpečovala severné pohraničie Uhorska. Štatút mesta, Strážske získalo až v roku 1968. Aj v dobe socializmu, bolo mesto známe po celom Československu, a to predovšetkým existenciou podniku Chemko Strážske. Na druhej strane táto výroba nepriaznivo ovplyvnila tamojšie životné prostredie. Prítomnosť mesta vám už viac priblížia moje nasledujúce fotografie.


 

Viac obrázkov nájdete na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Str%C3%A1%C5%BEske    Príjemný máj 2019, všetkým  praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014