doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši – okres Gelnica II

fotočriepky ...Smolník,Veľký Folkmar,Kojšov,Mníšek nad Hnilcom,Švedlár, Helcmanovce, Kluknava, Richnava, Hrišovce ...

Okres Gelnica je súčasťou  regiónu Dolný Spiš, ktorý bol vďaka bohatstvu nerastov v minulosti,  rudnou základňou Uhorska.  Tento kraj súčasníci  poznajú najmä ako kraj  potomkov karpatských Nemcov.  No nie vždy to musí byť tak, lebo napr. v Mníšku nad Hnilcom  sa v kronike píše, že asi v 17.  storočí prišla do tohto vtedajšieho mestečka   väčšia skupina baníkov z poľskej Wieliczky.  Zaujímavosťou  iste je aj to, že  okrem Gelnice dnes v okrese iné mesto nie je, a to aj napriek tomu, že už v roku  1327  cisár Karol Róbert povýšil Smolník na slobodné banské mesto s banským, trhovým, poľovným i  rybárskym právom. No čo,  svet sa mení a ľudia v ňom.  A tak sa stalo, že v tomto kraji banícka  ťažba zanikla  29.12.1989, kedy v Smolníku vyťažili posledný vozík rudy.

Dnes celý tento región svoj rozvoj vidí najmä vo využití prírodných krás a v cestovnom ruchu. Na priblíženie  reality uverejňujem  niekoľko mojich obrázkov.

Smolník

Veľký Folkmar

Kojšov

Mníšek nad Hnilcom

Švedlár

Helcmanovce

Kluknava

Richnava

Hrišovce


Peknú slnečnú nedeľu praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014