doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kto je v zime povinný udržiavať chodníky ?

....je morálne vyžadovať napr. od seniorov, ktorí ledva chodia a len tak tak, že stačia z dôchodkových dávok uživiť sami seba, aby ešte sami mali znášať všetky náklady spojené s údržbou zasnežených verejných chodníkov? Podľa mňa určite nie!....

Paradoxne námetom k blogu mi bol skorý príchod  zimy a značné množstvo snehu a to preto, že  všade dookola počúvam ako sa ľudia šmýkajú na neposýpaných chodníkoch.

Vcelku  ide o správne upozornenia  hoci údržba takýchto chodníkov je  nútenou obecnou službou. Pritom vieme, že Ústava SR   hovorí, že nikoho nemožno poslať na nútené práce alebo nútené služby, ale tiež je tam napísané, že  tento zákaz sa nevzťahuje na  menšie obecné služby,  pokiaľ je to uvedené v inom zákone.   A takým zákonom je zákon z roku 1961 o pozemných komunikáciách. Ten doslova stanovuje, že: „ Závady v schodnosti priechodov pre chodcov na miestnych komunikáciách a prejazdných úsekoch ciest cez obce, ako aj závady v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v zastavanom území a hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, sú povinní bez prieťahov odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom.“  S dodatkom, že  rozsah týchto povinností upravujú s prihliadnutím na miestne pomery obce svojimi všeobecne záväznými nariadeniami.

A čo sa mne na tom nepáči? 

Veľmi stručne. To, že  žiadny zákon ani ústava nehovorí,  aby dotknutí občania toto robili na vlastné náklady a bez primeranej odmeny. Je totiž absolútne nezmyselné vyžadovať napr. od seniorov, ktorí ledva chodia  a len tak tak, že stačia z dôchodkových dávok uživiť sami seba, aby  ešte oni mali znášať všetky náklady spojené s  údržbou zasnežených chodníkov, ktoré majú priľahlé pri svojej nehnuteľnosti.  A  úplným nezmyslom  je,  ak od takýchto osôb, ktoré zo subjektívnych dôvodov nemohli „bez prieťahov“   odstrániť závady, vzniknuté   poľadovicou alebo snehom,  by chcel niekto vymáhať pokuty, alebo nedajbože  regresné platby za prípadné následky úrazu chodcov len preto, že chodník neočistili  lebo  napríklad už nemali nazvyš prostriedky na nákup posypového materiálu alebo potrebného náradia.  O to viac,  keď  vidíme v akom zúboženom stave sú napríklad cesty.

Tým pochopiteľne  netvrdím, že o chodníky by sa nemohli  v spomínaných situáciách postarať aj občania, ktorí  ich majú hneď pod oknami, ale malo by to byť na náklady všetkých občanov obce  a nie len tých nešťastníkov,  popod ktorých dom vedie chodník.

Samozrejme, že  toto by si vyžadovalo zmenu zákona o pozemných komunikáciách lebo ten je platný už od roku 1961 a vtedy  sa akosi nenosilo, že  človek   sa mohol vzoprieť vtedajšej moci.  No dnes,  keď svetom vládne súkromný kapitál  a nie spoločné socialistické vlastníctvo, by nemal byť problém tento zákon zmeniť tak,  aby náklady s údržbou chodníkov znášali všetci občania obce či mestá, lebo ho všetci využívajú. 

Kedy a čí vôbec takáto zmena nastane, záleží nielen na nás, ale najmä  na poslancoch NR SR, ktorí by si viac mali všímať takéto  denné „maličké“ problémy všetkých občanov  a nie vybíjať sa na nejakej  „tajnej voľbe“ generálneho prokurátora o to viac, že žiadna tajná voľba v právnom systéme SR neexistuje.   Lebo nie voľby sú tajné ale hlasovanie. A v tom je prinajmenšom   taký rozdiel,  aký  je rozdiel medzi zľadovateným chodníkom a posýpaným chodníkom.

Peknú nedeľu praje doko.

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    múdry článok, ale nie so všetkým s tebou súhlasím. ==náklady s údržbou chodníkov znášali všetci občania obce či mestá, lebo ho všetci využívajú== pokiaľ sú to chodníky, ktoré vedú k "službám" aj iných, áno, nech sa verejne postará mesto. Nemôžeš ale chcieť, aby chodníky okolo bytovky,vlastného domu, vedúce priamo do vchodu, poprípade schody, boli čistené z nákladov z mesta. To v lete, keby im napr. praskla rína od návalov dažďovej vody, tak aj to budeš žiadať, aby ti ho uhradilo mesto? Viem, myslel si na seniórov staršieho veku. Vieš, ale tí starčekovia ti to niekedy i s radosťou robia, lebo pokiaľ vládzu, im to príde ako návrat do detstva, aj keď je to drina už pre nich. Náradie si predsa možno kúpiť z domového fondu a doma sa vždy nájde za hrsť soli a ryže.

    publikované: 05.12.2010 10:52:58 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. DOKO
    toto je problém , s ktorým sa stretávam aj ja . celý deň som ja aj deti v škole alebo v práci . ak husto sneží , tak chodník pred domom v tom čase nemá kto odhrabať ani posypať . čo ak v tom čase si tam niekto zlomí nohu alebo sa bude sťažovať , že nemohol prejsť bez problémov po chodníku ? alebo si máme na čas kedy sneží brať dovolenku ? toto zatiaľ nikto nerieši .
    publikované: 05.12.2010 11:28:15 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Vasilisa 26
    Ak sa nemá mesto starať o chodníky z prostriedkov všetkých, ale občania prilahlých domov, prečo ich potom majú využívať všetci? Čo uplatnenie poškodenia z úrazu, ak si napr. zlomí nohu niekto mimo obyvateľov dom? Prečo tam chodí, keď sa nestará o čistenie? Ako určíš, pred ktorým domom je chodník prístupom k službám? To by mali byť len určené chodníky? Prečo? Iná trasa nie je dovolená? Občan, ktorý platí dane, má ísť len po vyhradenom chodníku a ak jeho dom do takého chodníka nespadne, má iba smolu? Prečo mu potom v dôsledku " smoly" nezrušíme dane?
    Ako je to s povinnosťou odpratať sneh ak nie si doma, alebo si v práci? Odpratanie snehu je moja povinnosť ako otroka v každom prípade? Prečo? Takto zachvílu napadne niekoho aj povinnosť prilahlého domu udržiavať cestu!
    Koho vlastníctvom je chodník? Prečo sa o čistenie chodníka nestará vlastník? Prečo sa táto povinnosť uklada niekomu cudziemu? Už nie je všetko "naše" ako za socializmu. Sú tu konkrétni vlastníci. Ak je vlastníkom chodníka obec alebo nejaká iná entita, prečo sa očistenie chodníka nevzťahuje na ňu? Ak budem vlastníkom chodníka, potom si ho očistím, prípadne povolím alebo zakážem naň vstup (napríklad v zime, ak sa mi nebude chcieť odpratať sneh) . Je to moje vlastníctvo. Ak sú chodníky verejné, prečo sa verejnosť-obec nepostará o ich očistenie. Nemá obec za nás dane?
    Doba sa zmenila a zákony zo socializmu sa ukazujú ako prekážka.
    publikované: 06.12.2010 10:46:06 | autor: bez mena (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. vasilisa26
    Máš právo a svoj názor preto už iba stručne dodávam.
    "Hovorca ministerstva zahraničných vecí Andreas Pesche uviedol, že Nemci v roku 1960 zaplatili Grékom 115 miliónov nemeckých mariek. Odškodnení boli podľa neho aj Gréci poslaní do Nemecka na nútené práce."
    Tým chcem povedať, že ani na Slovensku nemôže existovať stav aby za vykonanú nútené prácu človek nedostal príslušnú kompenzáciu, o to viac, že u nás nie je vojna, ale hlboký mier.
    publikované: 06.12.2010 12:51:54 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Názor
    Máte veľmi zaujímavé názory, určite je to ťažké hodnotiť ....

    http://epozicka.com/pozicka/
    publikované: 21.07.2011 13:55:52 | autor: janulka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Konečne sa už o to zaujíma aj televízia
    ale im to trvalo!
    publikované: 13.01.2013 20:33:49 | autor: doko (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Od 20.5.2018 sneh z chodníkov už musia odstraňovať ich správcovia
    Závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov sú bez prieťahov povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Tak to ukladá Zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách.
    publikované: 03.05.2018 21:08:23 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014