doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svätý Martin sa narodil asi 100 km od slovenských hraníc

11.11.2020 ....Sv. Martina si za svojho patróna vybrali napr. vojaci, kováči, zbrojári, ale aj chudobní, žobráci, utečenci, pastieri, atď. aj ilustračné foto

Dnes 11. novembra je sviatok svätého Martina. Mnohí si to pamätáme preto, že nie tak dávno, pranostika na Slovensku hovorila, že v tento deň prichádza aj v prírode k zmene. Mal napadať prvý sneh a doniesť ho mal práve sv. Martin na bielom koni. Akosi podvedome sa mi v myslí vynára spomienka, že týmto dňom, sme sa ako deti, začali tešiť na Vianoce. Tento deň má skutočne niečo s Vianocami. V 5. storočí sa totiž v Galii na sviatok sv. Martina začínalo adventné obdobie. Na Slovensku bude tohto roku advent od 29. novembra. A ako vieme, advent je obdobím príprav kresťanov na Vianoce, lebo vtedy sa narodil malý Ježiš. Okrem toho, 11.11. o 11. hodine, si svet každý rok pripomína ukončenie Prvej svetovej vojny.

Svätý Martin, ikona.


A kto bol svätý Martin Tourský ? Narodil sa ako syn vyššieho rímskeho dôstojníka roku 316 alebo 317 v rímskom posádkovom meste Sabaria v Panónii, dnešné Szombathely v Maďarsku, asi 100 km od slovenských hraníc. Tam prežil detstvo a potom šiel s rodičmi do Pávie (Taliansko), kam  preložili jeho otca. Jeho rodičia neboli kresťania a v rámci tradície asi 15 ročného Martina, otec poslal do vojenskej školy. Martin ale inklinoval ku kresťanstvu  a nie k vojenstvu, a tak prijal krst na Veľkú noc roku 339, keď mal 22 alebo 23 rokov. Po prijatí krstu sa chcel Martin zasvätiť Božej službe. Ale ako člen cisárskej gardy nemohol opustiť vojsko. Preto ostal v armáde ešte asi 15 rokov a dosiahol dôstojnícku hodnosť. Vždy ale žil v hraniciach kresťanského poriadku. Ako dôstojník aj so sluhom zachádzal po bratsky. Zlom v jeho živote nastal roku 354, keď sa Martin zúčastnil na vojenskej výprave proti germánskym Alemanom. Tu  Martin odmietol žold, a oznámil svojmu veliteľovi, že chce odísť z vojska. Veliteľ sa rozčúlil a obvinil ho zo zbabelosti. Martin sa preto ponúkol, že pôjde oproti nepriateľovi pred ostatným vojskom, ozbrojený iba krížom. Tak sa aj stalo. K boju potom vôbec neprišlo. Germáni totiž požiadali o mier. Martina následne už bez ťažkostí prepustili z vojska. Kresťania v tom videli zázrak. 

Obraz: Svätý Martin so žobrákom (okolo roku 1826). Autor: Ján Rombauer

Známy je aj príbeh, keď nahého žobráka zaodel polovičkou svojho plášťa. Martin dlho viedol pustovnícky život. V tom čase Martinovo účinkovanie sprevádzali zázraky a tak sa zvesť o ňom rýchlo šírila. Napr. uzdravoval posadnutých zlým duchom, malomocných a iných chorých, dokonca kriesil i mŕtvych. Až v roku 360 biskup vysvätil Martina za diakona. V roku 371 veriaci mesta Tours, Martina manifestačne zvolili za biskupa. Martin sa podrobil ich vôli a pravdepodobne 4. júla 371 bol vysvätený aj za biskupa. Biskup Martin Tourský sa dožil vyše 80-tich rokov. Zomrel 8. novembra 397. Jeho telo odpočíva v meste Tours, kde ho pochovali 11. novembra. Pochovali ho na predmestskom cintoríne v jednoduchom hrobe medzi veriacimi, ako si to sám želal. Čoskoro však vznikla nad jeho hrobom jemu zasvätená bazilika. Sv. Martina si za svojho patróna vybrali napr. vojaci, kováči, zbrojári, ale aj chudobní, žobráci, utečenci, pastieri, atď.

A čo na záver ? Nič viac a nič menej iba to, aby nám môj blog, priniesol do ďalších dní, trocha svetla a nádeje, že aj núdzový stav sa raz skončí. A skutočne prídu aj Vianoce. Veľa trpezlivosti všetkým praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014