doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne (Krásny Brod)

...Z obdobia 14.storočia je známa povesť, podľa ktorej sa pri tamojšom prameni zázračne vyliečil slepý pútnik Michal Spalinský, ktorý potom namaľoval slávny obraz Panny Márie, Presvätej Bohorodičky.

Obec Krásny Brod v okrese Medzilaborce, sa prvýkrát spomína v roku 1557. Býva v nej asi 480 obyvateľov. Historicky patrí do regiónu Zemplín, územno-správne do Prešovského kraja.

Obec je široko-ďaleko známa vďaka svojej histórii. V minulosti tu totiž cez Lupkovský priesmyk, viedla významná cesta z Uhorska a Podkarpatia, do Haliča. V 14. storočí spolu s vojskom,ktoré  prišlo ochraňovať štátne hranice Uhorského kráľovstva, prišli  aj prví mnísi. Z tohto obdobia je známa povesť, podľa ktorej sa  pri tamojšom prameni zázračne vyliečil slepý pútnik Michal Spalinský, ktorý potom namaľoval obraz Panny Márie, Presvätej Bohorodičky. Toto miesto je z histórie známe aj kláštorom (monastýrom), v ktorom sídlila rehoľa baziliánov a filozofická škola a tak nie div, že kláštor sa stal vtedajším významným centrom duchovnosti a kultúry. Počas svojej existencie bol kláštorný komplex niekoľkokrát zničený, ale vždy ho tamojší veriaci obnovili. V súčasnosti celý komplex pôsobí moderne a je vidieť, že  gréckokatolícka rehoľa baziliánov, ktorá má v Krásnom Brode od 2. júna 2002 nový kláštor, je pre daný kraj tiež prínosom. Niet sa preto čo diviť, že toto miesto je už od dávna,  vyhľadávaným pútnickým miestom. Odpustové slávnosti sa v Krásnom Brode konajú každoročne na sviatok Zoslania Svätého Ducha a Pokrovu – Ochrany.

Že je to skutočne krásny kút Zemplína, potvrdia aj moje fotografie z 20.7.2014.








Viac obrázkov aj na  

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Basilian_monastery_in_Kr%C3%A1sny_Brod?uselang=sk

Pekné počasie a príjemných ľudí, pri spoznávaní tohto kúta Slovenska, praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014