doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vznikli názvy štátov v USA? III.

...Oregon je „zem mužov s dlhými ušami“, ... Čo písali v minulosti? (43)
3. Pokračovanie.

Ján Koza, jednateľ Spolku Sv. Vojtecha v roku 1936 uverejnil článok o tom, ako vznikli mená jednotlivých štátov USA. Takže, ak máte záujem, čítajte prosím dobový článok presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou tak ako bol napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936.

Ako dostaly Spojené Štáty Americké svoje mená ? (3.časť)

Španielski bádatelia a misionári tiež pomenovali niektoré miesta. Keď boli v Kalifornii, zdalo sa im tam veľmi teplo a nazvali ten štát „Cali-forniou“, čiže teplou pecou. V  Colorade rieka vôd sa im zdala byť červenou, a preto pomenovali to miesto Coloradom. Florida je skrátené meno Kvetnej nedele „Pascua Florida.“ Bádateľ Ponce de Leon vstúpil na zem Floridy na Kvetnú nedeľu roku 1512. Montana je španielske meno a znamená „hornatý.“ Nevada je „zasnežený.“ Oregon je „zem mužov s dlhými ušami“, čiže španielske meno Indiánov. Filipínske ostrovy boly pomenované na poctu španielskeho kráľa Filipa. Porto Rico je španielske meno a anamená toľko ako „bohatý prístav.“

Pokračovanie nabudúce.
Veselý a pekný  deň praje doko

Druhú časť nájdete na
doko.blog.pravda.sk/detail-ako-vznikli-nazvy-statov-v-usa---ii..html

 

 

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014