doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nie kráľ je zákonom, ale zákon je kráľom !

.... táto stará poučka z rímskeho práva, plne platí aj pre prezidenta, predsedu vlády, poslancov jedným slovom pre každého občana v demokratickom štáte...

Ak by tomu tak bolo aj na Slovensku,  potom sme sa vôbec nemuseli dostať do súčasnej politickej krízy. Na ozrejmenie niekoľko citácii z ústavy a z jazykovedného slovníka.

Ústava Slovenskej republiky 460/1992 Zb.

Čl.102  Prezident  vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu; predsedu a ostatných členov vlády odvoláva v prípadoch uvedených v čl. 115 a 116

Čl.114  Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde.

Čl.115  Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví vláde nedôveru alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky  vládu odvolá.  

Čl.116  Člen vlády môže podať demisiu prezidentovi Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády; v tomto prípade prezident Slovenskej republiky člena vlády odvolá. Návrh na odvolanie člena vlády môže podať prezidentovi Slovenskej republiky aj predseda vlády.  Ak demisiu podá predseda vlády, demisiu podá celá vláda.  Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví nedôveru predsedovi vlády, prezident Slovenskej republiky ho odvolá. Odvolanie predsedu vlády má za následok odstúpenie vlády.  Ak prijme prezident Slovenskej republiky demisiu alebo ak odvolá člena vlády, určí, ktorý z členov vlády bude dočasne spravovať veci člena vlády, ktorého demisiu prijal.

Takže teraz si vyselektujeme  pojmy, ktoré sú pre riešenie tohto prípadu rozhodujúce. Ide o správne pochopenie významu slov: demisia, odstúpenie a odvolanie.

Slovník slovenského jazyka definuje tieto slová takto:

Demisia -  zrieknutie sa funkcie, úradu: demisia vlády, ministra; podať demisiu. Odstúpenie -  vzdať sa funkcie, postavenia ap.: výbor odstúpil; vláda odstúpila podala demisiu. Zriecť sa, zrieknuť sa. - vzdať sa, odriecť sa, odrieknuť sa: zrieknuť sa funkcie, dedičstva, majetku, detí. Odvolať -  zbaviť úradu, funkcie ap.: odvolať ministra, vyslanca.

Z uvedeného jasne vidíme, že význam slov demisia, odstúpenie a zrieknuť sa majú jeden spoločný podstatný prvok, a to že vždy  vlastne ide o dobrovoľne vzdanie sa niečoho, v našom prípade funkcii vo vláde. Na druhej strane slovo odvolanie vlastne   znamená zbavenie úradu alebo funkcie. No keďže člen vlády sa sám určite nemôže zbaviť funkcie,  musí to urobiť niekto iný, a tým je podľa našej ústavy prezident republiky. No ak niekoho niekde  zbavujú funkcie tak ako vieme  netrvá to večnosť,  ale obyčajne je to neodkladne,  čiže inak povedané okamžite. Preto aj našu vládu, podotýkam, že celú,  mal prezident republiky  vlastne zbaviť funkcie už dnes a to bez akýchkoľvek váhaní. Nemá čo rozdumovať  o tom, čo sa stane,  ak ich funkcii zbaví, lebo ústava mu jasne prikazuje, že  má vymenovať novú vládu a je jedno či  z politických strán, alebo  tzv., vládu odborníkov, zaužívaný je aj výraz úradnícka vláda.  Rozmýšľať o následkoch svojich činov mali predovšetkým všetci tí, čo spojili hlasovanie o eurovale  s hlasovaním o dôvere vlády.

Ak teda nechceme, aby si každý  vzal  zákon do svojich rúk, a modeloval  ho podľa svojich potrieb, potom vieme pochopiť aj  poučku z nadpisu   lebo inak to môže dopadnúť aj tak ako v situácii v doprave, keď vodič trolejbusu  vyletel na križovatke von cez dvere, k vedľa stojacemu osobnému autu a fyzicky napadol jeho vodiča asi len preto, že ten zatrúbil a dal mu najavo, že zle stojí v križovatke. Od takých činov k násilnostiam obludných rozmerov je potom už len krôčik. Preto páni politici majte rozum a vždy a všade dodržujte zákony. doko

 


Zákony | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014