doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zasa tu budeme mať tajnú katolícku cirkev ?

....s tým rozdielom, že utajovať sa už nebude pred štátom, ako za komunizmu, ale sama pred sebou a to je skutočná tragédia ...

Včerajší deň, 13. marec 2013, určite vstúpi do svetových dejín ako veľmi významný deň. Áno správne tipujete, svet sa totiž dozvedel nové meno pápeža. Stal sa ním po prvýkrát v histórii jezuita a po dlhých, približne 1100 rokoch aj niekto, kto sa nenarodil v Európe. Týmto výnimočným mužom je kardinál Jorge Mario Bergoglio, z Buenos Aires v Argentíne a ako prvý pápež si dal meno „František“. Slovensko si tento deň tiež iste zapamätá nadlho, ale nielen kvôli novému pápežovi, ale aj preto, že slovenskí biskupi zaviedli do radov katolíckej cirkvi cenzúru. Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský tvrdí, že týmito pravidlami chcú zabezpečiť, aby „v médiách vystupovali ľudia na odbornej aj duchovnej úrovni a aby správnym spôsobom a primerane tejto dobe podávali správnu katolícku náuku“. Ďalej arcibiskup Zvolenský pokračuje ... „Ak by niekto chcel dať do súvisu tieto normy s mons. Bezákom, považujem za primerané povedať, že otázky okolo neho nespadajú do kompetencie KBS, ale Svätej stolice.“ Tieto jeho slová si sami od seba pýtajú aj otázky. Napríklad takéto:

1. Koho sa slovenskí biskupi tak strašne boja, keď si sami medzi sebou nedôverujú a navzájom sa z niečoho bližšie nešpecifického podozrievajú, veď návrat satana v podobe komunizmu už na katolíckom Slovensku nehrozí, alebo žeby ... ?

2. To medzi klerikmi na Slovensku skutočne prevažujú ľudia, ktorí nemajú potrebnú odbornú aj duchovnú úroveň aby správnym spôsobom a primerane tejto dobe podávali správnu katolícku náuku ?

3. Potom ako je možné, že na verejné vystupovanie v slovenských katolíckych kostoloch už povolenie nepotrebujú ?

 4. Ako chcú slovenskí biskupi zabrániť tomu, aby si vystúpenia ich oponentov ľudia nenahrávali na You Tube a tak ich šírili po svete ?

5. Nie je cieľom prijatej cenzúry aj fakt, že takto treba jedinému bratislavskému adeptovi na kardinálsky klobúk, odstrániť možného konkurenta ?

Určite by sa našli aj ďalšie otázky, ale to nie je mojim cieľom. Cieľom je vysloviť nespokojnosť a obavy z toho, čí konanie biskupov Slovenska je skutočne primerané súčasnej dobe a potrebám všetkých veriacich, alebo ide len o skupinové, mocenské záujmy niektorých najvyšších predstaviteľov nášho kléru? O to viac, že už aj v Ríme samotné vedenie katolíckej cirkvi ukázalo možnú cestu jej ďalšieho vývoja. A to je cesta moderného chápania sveta, pri dodržaní tradičnej katolíckej náuky. Príkladom môže byť aj samotný akt a forma odstúpenia Benedikta XVI ako aj to, ako a kto bol zvolený za jeho nástupcu. Na záver možno ešte toto. Osobne som presvedčený o tom, že ak v našich médiách katolícka cirkev bráni vystupovať tým svojim členom, ktorí sú médiami žiadaní, potom musí rátať s tým, že miesto napríklad po arcibiskupovi Bezákovi, využije niekto iný, a ten iný s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote bude propagovať svoje záujmy a nie záujmy katolíckej cirkvi. Neviem ako vy, ale ja namiesto konzervatívneho, nudného a nezaživného vystúpenia, niektorých slovenských cirkevných autorít, radšej počúvam dynamické, optimistické a dnešnému životu primerané vystúpenia cirkevných autorít typu arcibiskupa Bezáka. Terajšie konanie biskupov z KBS mi pripomína situáciu, ktorú veľmi často pozorujeme u malých detí, tie sa totiž pred možným nebezpečenstvom bránia tak, že si zakryjú svoje očká, mysliac si, že keď už nič nevidia, už im ani nič nehrozí. S tým rozdielom, že páni biskupi už dávno nie sú drobné, naivné deti! Príjemný deň prajem. doko


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. moj skromny nazor ...
    moj skromny nazor je, ze toto je len priprava na udalost, ktora sa udeje v najblizsich tyzdnoch ... a ma sa zabranit tomu, aby sa niektori odvaznejsi knazi postavili proti niekomu za nieco ... co sa tym sleduje? ... myslim, ze prave toto ... jedno vyhlasenie - jedna udalost, ktora sa Slovenska velmi dotkne a bude velmi smutna a este bolestnejsia ako vsetky tie, ktore sme za posledny polrok poculi.
    publikované: 18.03.2013 09:35:09 | autor: premyslam (e-mail, web, autorizovaný)
  2. 2 premyslam,
    neslo by to rozviest ten koment,pls?
    publikované: 18.03.2013 12:11:44 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. premyslam
    ja nebudem ani spať-o tvojich slovách budem tuho premýšľať...čo sa to má vlastne stať?
    cirkev je utkaná z lásky a nenávisti...a túžba po moci to všetko istí...
    snád to zvládneme...hádam raz "vzlietneme"....:-)
    publikované: 19.03.2013 17:45:23 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. rozviest sa to neda
    aj ked, rozvod je slovo vhodne :)
    ved pockajme si, co nam nasi pastieri pripravili.
    ps: ze nechodia zalovat, ako povedal hovorca, ale chodia, chodia, aspon niektori chodia.
    publikované: 25.03.2013 11:43:46 | autor: premyslam (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014