doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zvyšovanie výsluhových dôchodkov 1.7.2018. Konšpirácia a či pravda ?

...Je prirodzené opýtať sa, prečo naraz takáto zmena o 180 stupňov ? Je to politické rozhodnutie alebo nie sú peniaze na každoročnú valorizáciu ? Odpoveď na to chýba nielen v dôvodovej správe k zákonu, ale rado by to vedelo aj tých asi 46 000 výsluhových dôchodkárov, ...

Najčítanejšie slovenské bulvárne noviny  5.4.2018 uverejnili článok v ktorom píšu: ... „ Bývalí policajti, hasiči, vojaci, pozor! Chystá sa veľká zmena spôsobu zvyšovania výsluhových dôchodkov“ ....  Valorizácia sa  vraj má dotknúť 46-tisíc osôb. Medzi nimi majú byť  bývalí príslušníci Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, colníci a profesionálni vojaci, ako aj pozostalí po nich. Hovorím si, čo je na tom také neobyčajné, že o tom píše bulvár,  veď civilné starobné dôchodky sa valorizujú tiež, a to každý rok ?  Po dočítaní celého článku, som sa dopátral odpovede. Predkladateľ novely zákona tu totiž urobil poriadny úskok. Výsluhové dôchodky chce valorizovať iba v tom kalendárnom roku, kedy by sa zvýšili platy aktívnym príslušníkom Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, colníkom a profesionálnym vojakom. Reálne je to tak, že zvýšenie platov uvedených zložiek sa vykonáva iba podľa zákona o štátnom rozpočte. To je v poriadku. Veľký problém je ale v tom, že toto zvyšovanie platov je iba sporadické.

Pre názornosť uvediem ako sa zvyšovali tieto platy v období od roku 2011 do roku 2018. Konkrétne rok 2011 o 0%; 2012 o 0%; 2013 o 0%; 2014 o 0%; 2015 o 0 %; 2016 o 4%; 2017 o 0%; 2018 o 4%; Čiže za uvedené obdobie by boli výsluhové dôchodky valorizované iba dvakrát, ale civilné starobné dôchodky sa valorizujú pravidelne každý rok. A to už nie je správne, lebo to nie je v súlade s našim právnym systémom. Zmyslom valorizácie dôchodkov podľa zákona všeobecne je, eliminácia medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Ako sa potom eliminuje pri výsluhových dôchodcoch medziročný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, ak im v príslušnom roku  nebudú valorizované ich dôchodky ?  Nijako ! Naopak, hodnota ich výsluhového dôchodku sa bude jednoznačne znižovať.  Čo veru tiež nie je v súlade s dobrými mravmi a našimi zákonmi.

Pozoruhodné je, že bývalí aktívni príslušníci silových rezortov tento podraz zaregistrovali, a prostredníctvom sociálnych sietí začali so zasielaním pripomienok ku zmene predmetnej novely zákona, ktorá je od utorka 3. apríla 2018 do stredy 11. apríla 2018 na webstránke https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2018/174 v medzirezortnom pripomienkovom konaní.  

V čom tkvie podraz zo strany predkladateľa zákona ?  V tom, že toto počínanie je prinajmenšom nekoncepčné. Totiž, zrejme tí istí legislatívci v roku 2013 napísali v dôvodovej správe k novele zákona č. 80/2013 Z. z. (riešila sa v nej valorizácia výsluhových dôchodkov k 1.7.2013 a nasledujúce….) toto.  Citujem:…„Mení sa mechanizmus valorizácie dôchodkov z výsluhového zabezpečenia tak, aby sa zvyšovanie približovalo k zvyšovaniu dôchodkových dávok v civilnej sfére.“ No v dôvodovej správe, k práve chystanej novele pre rok 2018 už napíšu, že. Citujem: …” Dôchodkové dávky z výsluhového zabezpečenia sa budú zvyšovať (valorizovať) za predpokladu zvyšovania funkčných platov, hodnostných platov alebo stupnice platových taríf v príslušnom kalendárnom roku….”
Je prirodzené opýtať sa, prečo naraz takáto zmena o 180 stupňov ? Je to politické rozhodnutie alebo nie sú peniaze na každoročnú valorizáciu ?  Odpoveď na to chýba nielen v dôvodovej správe k zákonu, ale rado by to vedelo aj tých asi 46 000 výsluhových dôchodkárov, ktorí sa cítia nielen neprávom poškodení, ale pociťujú to aj ako diskrimináciu a cielené, ale pritom nezákonné znižovanie ich dôchodkov.

Príjemný, prvý poveľkonočný víkend praje doko.

 

Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Pod individuálnu hromadnú pripomienku sa 9.4.2018 o 15. 15 hod. podpísalo viac akom 520 podporovateľov.
    Zväz vojakov SR na svojej web stránke síce deklaruje, že tiež podáva svoju pripomienku k novele zákona, žiaľ na https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2018/174 sa táto pripomienka v medzirezortnom pripomienkovom konaní ešte neobjavila.
    publikované: 09.04.2018 15:22:56 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014