doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zbytočné tajnosti okolo bombardovania Prešova

...Prešov patril medzi štvoricu najviac zničených slovenských miest (okrem neho to bola Bratislava, Nitra, Nové Zámky), ktoré boli počas Druhej svetovej vojny bombardované spojeneckým letectvom...
Uplynulo iba niekoľko dní, čo si mesto Prešov, položením kvetov pri pamätníku obetí bombardovania,  pripomenulo 75. výročie ničivého nočného bombardovania mesta, zo stredy 20.12.1944.  Aj keď už od tejto udalosti uplynulo trištvrťstoročie, stále sa nájdu takí, čo spochybňujú význam tohto vojnového aktu. Informácie z Wikipédie naopak hovoria, že to bolo plánované, vojenské letecké ničenie infraštruktúry, vtedy strategicky položeného nepriateľského mesta, letectvom sovietskej Červenej armády, ktoré bolo súčasťou veľkej svetovej protihitlerovskej koalície. Bombardovanie trvalo od 18:55 hod. do 20:15 hod. Pričom nálet vykonalo 150 bombardovacích lietadiel Iljušin Il 4, sovietskej 18. leteckej armády diaľkového bombardovacieho letectva. Ciele im osvetľovali tzv. „stalinove sviečky“, odborne povedané, letecké svetlice vznášajúce sa na padákoch. Pri nálete bolo zabitých asi 300 Nemcov a okolo 140 civilných obyvateľov, z nich  bolo  120 väzňov, väznených vo väznici gestapa, na terajšej Konštantínovej ulici. Historici potvrdzujú, že Prešov patril medzi štvoricu najviac zničených slovenských miest (okrem neho to bola Bratislava, Nitra, Nové Zámky), ktoré boli počas Druhej svetovej vojny, bombardované spojeneckým letectvom.

Fakty potvrdzujú, že strategický význam mesta vzrástol v roku 1938 a to po násilnom pripojení Košíc k fašistickému Maďarskému kráľovstvu. V Prešove sa nachádzal dôležitý, železničný a dopravný uzol, ktorý umožňoval nemeckému veleniu vykonať vojenské presuny po cestách a železniciach najmä v smere Prešov – Košice a západne od Prešova. Okrem toho sa v meste nachádzali aj dôležité budovy, ktoré využívali nemeckí okupační vojaci. Išlo napr. o väznicu gestapa, sklady munície a vojenských zásob, kasárne nemeckých vojenských útvarov. Sídlila tam aj nemecká tajná bezpečnostná služba so školou agentov na Baštovej ulici, atď. Slovenská armáda, ktorá v tom čase bola spojencom fašistického Wermachtu, mala v Prešove tiež svoje kasárne ale aj vojenské veliteľstvá.

Historickým faktom, tiež ostáva to, že ráno na svitaní 20. decembra 1944, začali proti Wermachtu, veľkú vojenskú ofenzívu vojska 2. ukrajinského frontu Červenej armády. V rámci tejto ofenzívy sovietske lietadlá okrem Prešova, bojovali pri ničení ďalších dôležitých vojenských a civilných objektov na Slovensku. Napr. celý deň bombardovali železničnú stanicu a obec Kysak. Sovietske letectvo ničilo stanovené ciele  aj na trase Košice, Bidovce, Kostoľany a taktiež prikrývali skupiny bombardovacích lietadiel v oblasti Obišovce, Kysak, Lemešany. Lietadlá sovietskych spojencov, pre zmenu v ten deň v noci bombardovali napr. Brezno kde zhodili asi 40 bômb.

Odhliadnuc od toho, že názory na bombardovanie Prešova sa môžu rôzniť, úplne nespochybniteľným faktom ale ostáva to, že zahynulo a bolo zranených mnoho ľudí a na majetku vznikli škody za desiatky miliónov vtedajších slovenských korún.  Z celkových 2 050 domov bolo až 1 700 poškodených. Napr. 29. decembra 1944 noviny „Slovák“ napísali, že v budove väznice nemeckej bezpečnostnej služby našlo smrť 120 väzňov. Okrem nich bolo zabitých aj asi 300 Nemcov, ale aj vyše 120 iných občanov mesta.

A tak je podľa mňa správne, že v Prešove existujú aj pamätníky, pripomínajúce toto bombardovanie, lebo sú výstražným mementom pre žijúcich obyvateľov mesta, varujúcim pred hrôzami vojny. Mám na myslí najmä dve národné kultúrne pamiatky. A to Spoločný hrob obetiam bombardovania na mestskom cintoríne v Prešove, ktorý nesie nápis: „Tu ležia neznáme obete nemeckého fašizmu , ktoré zahynuly 20.12.1944 vo väzení gestapa pri bombardovaní Prešova. Váš hrdinský boj nikdy nezabudneme.“ A maličký  Pamätník obetiam fašizmu v Prešove, na Konštantínovej ulici. Text na tomto pamätníku znie: „Na tomto mieste stala väznica kde pri bombardovaní mesta 20.dec. 1944 zahynulo 120 protifašistických bojovníkov väznených a týraných gestapom.“ Autorom tohto pamätníka je akademický sochár František Patočka. Spomenúť treba aj to, že prešovský rodák, spisovateľ Ľudovít Petraško, o bombardovaní Prešova napísal knihu - A svetlo bolo ako vo dne a tiež spolupracoval na filme - Stalinove sviečky nad Prešovom. Nezabúdajme. Pekný deň praje doko. Viac údajov získate ak si kliknete na      https://sk.wikipedia.org/wiki/Bombardovanie_Pre%C5%A1ova


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014