doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zastropovanie dôchodkového veku v ústave je primitívny, politický populizmus

... týkať sa to ma len tých žien, ktoré sa starali a vychovali presne stanovený počet deti (najviac 3 či 4 - ?) A čo tie ženy, ktoré so všetkou zodpovednosťou vychovali viac deti ? ...

Snahy politikov Smeru, podporované OZ KOVO, o tzv. zastropovanie  dôchodkového veku v slovenskej ústave, majú za cieľ uzákoniť  maximálny vek odchodu do starobného dôchodku, niečo na spôsob nemenného axiómu. Prečo si myslím, že je to populizmus ?

1. Politici argumentujú najmä tým, že  človek, ktorý bude odchádzať do starobného dôchodku, by to mal vedieť 5 rokov dopredu. Ale prečo o 5 rokov, nie o dva alebo jeden rok, to už nikto nevysvetľuje. Podľa mňa sa to racionálne ani vysvetliť nedá. Doteraz zabehnutá prax je totiž taká, že adept na starobný dôchodok, si rok pred odchodom do dôchodku,  začne  cez sociálnu poisťovňu a svojho zamestnávateľa, kontrolovať a vybavovať chýbajúce alebo neúplne doklady. A väčšine to stačí.

2. Kontraproduktívne z hľadiska našej ústavy, pôsobí aj  snaha politikov, určiť skorší odchod žien do starobného dôchodku. Jednak sa to dá chápať ako pozitívna diskriminácia, a naviac týkať sa to ma len tých žien, ktoré sa starali a vychovali presne stanovený počet deti (najviac 3 či 4 - ?) A čo tie ženy, ktoré so všetkou zodpovednosťou vychovali viac deti ? Veď tie to mali iste ťažšie !

3. Paradoxne, že politici chcú meniť ústavu ale akosi im unikol  Čl. 12 našej ústavy kde sa píše toto: „Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Základné práva a slobody sa zaručujú na území SR všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.“  

4. Pritom len pred niekoľkými rokmi dozadu, politici použili práve tento článok 12 ústavy k tomu, aby zjednotili vek odchodu do starobného dôchodku rovnako u mužov aj žien na 62 rokov. Samozrejme, že žena, ktorá sa starala a vychovala deti, by mala mať za túto činnosť nejaké zvýhodnenie, hoci jej s výchovou mnohokrát pomáhal aj otec deti.  Podľa mňa,  by zvýhodnenie mohlo spočívať napr. v započítaní materskej a rodičovskej dovolenky, do odpracovaných rokov, ale s tým,  že by im za túto dobu patril príjem pre účely výpočtu SD vo výške ich priemerného zárobku.

5. Osobne nemám nič proti tomu, aby sa v zákone, stanovil nejaký jednotný strop na odchod do SD, napr. 64 rokov. Presadzovanie tohto stropu do ústavy, podľa mňa nemá žiadny praktický význam. Čo urobí vláda, ktorá bude v roku 2026 pri moci,  kedy by vek odchodu 64 rokov mohol byť aktuálny keď zistí, že štátna kasa nemá dosť financi na dôchodky ? No veru takáto vláda v prvom rade siahne po predĺžení veku odchodu do dôchodku, alebo v tom horšom prípade, zníži výšku dôchodkov. A to bez ohľadu nato, či strop veku bude stanovený v ústave alebo v inom zákone. Ak by sa ale výška veku na odchod do dôchodku dostala do ústavy, bude  to pre každú vládu znamenať zložité kupčenie v NR SR aby zmenila ústavu. S tým asi ráta najmä Smer-SD, aby takto mohol bodovať v  politickom populizme pred každými voľbami.

6. Čo robí verejno právna televízia, keď v jej spravodajstve  nenájdete na túto tému, takmer ani jeden názor obyčajných žien ?

Miesto záveru príklad.  Za 27 rokov, teda od roku 1989 do roku 2016, sa priemerná doba poberania starobných dôchodkov u mužov predĺžila o viac ako 4 roky. Od roku 2026 by tak mohli 64 roční muži, poberať starobný dôchodok v priemere 15 rokov. Prajem príjemný jesenný víkend, doko.

Viac o SD aj na

http://doko.blog.sk/detail-kedy-bude-strop-pre-d%F4chodkovy-vek-64-rokov-realitou--.html?a=f1e3dfe897ff0e464bbcfebbe6c56087


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Takmer jeden rok trvalo naťahovanie sa okolo dôchodkového veku,
    dnes (28.3.2019) 2 dní pred druhým kolom voľby prezidenta SR, vyšli poslanci Smeru - SD s farbou von, lebo tzv. zastropovali dôchodkový vek na 64 rokov a tým ukázali, že sú iba manipulátori a populisti, lebo týmto krokom chcú pomôcť pri voľbe svojmu kandidátovi. Toto ich rozhodnutie sa totiž dotkne ľudí najskôr až v roku 2028, za predpokladu, že stredná dĺžka života bude rásť doterajším tempom. Takže, ak chceli zákon prijať skutočne bez postranných populistických záujmov, mali ho prijať napr. na májovej schôdzi NR SR tak ako presunuli aj iné zákony, ktoré sa ale populisticky použiť nedajú.
    publikované: 28.03.2019 17:07:32 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014