doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Za zdražovanie už môžu aj kukučky

Jánske pranostiky...čím dlhšie po sv. Jánovi (24.6.) budeme počuť v prírode kukučku kukať, tým väčšia drahota by nás mala čakať. ..O čom sa písalo (94)
Čo nevidieť sa skončí mesiac jún. S týmto, už letným mesiacom sú spojené rôzne zvyky a pranostiky. Z toho sú pre nás asi najznámejšie  Jánske ohne. Ja ostanem pri starých pranostikách objavených v kalendároch našich dedov.

Ak svätojánske mušky veľmi svietia, dobré počasie veštia.

Ak prší na Jána, potom  sa v žatve kosec pri náhlej letnej búrke neraz celý okúpe.

Pred Jánom jarinu nechváľ, ale až po ňom.

Ak po sv. Jáne kukučka dlho kuká,  neúrodu a drahé časy vykuká. 

Sami vidíte, že  naši predkovia, ktorí žili predovšetkým roľníckym spôsobom života sa aj v pranostikách orientovali najmä na všetko, čo súviselo s obrábaním pôdy a úrodou. Niet sa čomu diviť, lebo to ich živilo.
Mňa pre svoju aktuálnosť zaujala predovšetkým  pranostika s kukučkou. A to nie tak v súvislosti s úrodou, ale predovšetkým s drahotou, ktorá po prechode na novú menu euro, máta nielen mnohých obyčajných ľudí, ale aj politikov. Takže, ak si pranostiku prispôsobíme do našej modernej slovenčiny, potom čím dlhšie po sv. Jánovi (24.6.) budeme počuť v prírode kukučku kukať, tým väčšia drahota by nás mala čakať. Samozrejme, že hoci  je to  aj históriou overená veštba,  veriť jej nemusíme. No jeden význam to pre nás, ale určite bude mať.  Viac sa totiž zameriame na pozorovanie okolitej prírody a pozornejšie budeme načúvať, či nepočujeme charakteristický hlas kukučky. A to nikomu nemôže uškodiť.
Pre totálnych euroskeptikov mám ešte jednu dobrú správu. Podľa vyjadrení ornitológov, spevavé vtáctvo po sv. Jáne vo všeobecnosti menej spieva, lebo sa aj samčekovia musia viac venovať zabezpečovaniu potravy pre svojich potomkov, a tak im na našu škodu, na vyspevovanie neostáva veľa času. Kukučka je v tom síce „odľud“, lebo si potomkov vraj nevychováva, ale necháva to na vtáčiu komunitu no predpokladajme, že leto bude horúce a aj preto sa ani jej  nebude chcieť dlho po sv. Jánovi kukať.
Veselé a pekné celé leto praje všetkým doko.


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Kukučky sa neboja
    vtipné a s prihliadnutím na objektívne skutočnosti zrejme aj pravdivé ešte, že kukučky nepodliehajú žiadnej cenzúre ani nie sú ovplyvňované politikou a lobistickými skupinami.
    publikované: 25.06.2008 09:29:25 | autor: náhodný návštevník (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014