doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vzťahy medzi rodičmi a deťmi

...Rodičia by pri výchove svojich detí mali dávať pozor aj sami na seba, aby sa ich slová nerozchádzali s ich činmi. Potom sa rodičia dožijú toho, že ich deti v nich nájdu najlepších priateľov, ktorých si potom nemusia hľadať inde....

Kto aspoň trocha sleduje svoje okolie určite zistil, že  mnohokrát rodičia nerozumejú svojim deťom a detí svojim rodičom tak, ako by si to priali.  Určite nie je ľahké dosiahnuť toho aby  v tomto vzťahu panoval akýsi korektný vzťah. Mňa zaujalo ako  tento výchovný rébus  riešili asi pred 90 rokmi. Ak to chcete zistiť aj vy,  prosím prečítajte si nasledujúci text vybratý z českej knihy „Praktická hospodyňka.“

Vzťahy medzi rodičmi a deťmi

Matka je srdcom rodiny a otec jej hlavou. Od prvej chvíle  svojho života je dieťa najbližšie k matke. Od nej dostáva základy života, a to nielen telesné, ale aj duševné. S matkou dieťa prežíva všetky  domáce udalosti a detské hry, ktoré sa takto stavajú prvou školou v cibrení jeho umu, citu a vôle a tak začína vznikať aj základ samotnej osobnosti dieťaťa.

Vplyv otca na výchovu dieťaťa je oproti matke zo začiatku slabší. Postupne  zosilnieva  a prehlbuje  sa,  a to úmerne s tým ako sa rozvíja rozum dieťaťa, jeho vôľa a snaha po samostatnosti a vlastnom uplatnení.  Otec predovšetkým živí rodinu prácou vlastných rúk a hlavy. Dieťa  toto jeho snaženie nielen  pozoruje, ale  postupne  s pribúdajúcimi vlastnými životnými skúsenosťami si ho začína samé osvojovať. Týmto sa pôsobenie otca v rodine nekončí. Otec je radcom rodiny, radí deťom podľa vlastných skúseností a to  pri  všetkých ich   ťažkostiach a trampotách. Postupne vedie deti k tomu,  aby sa raz samé dostali na  najlepšiu cestu života.

Ak je srdečnosť, dôveryhodnosť, neha a láskavosť plodom matkinej starostlivosti, potom je presnosť, pravidelnosť, dôslednosť, sebadôvera a zodpovednosť výsledkom otcovho vplyvu. Toto si ale od obidvoch rodičov vyžaduje,  aby ich autorita pred deťmi vychádzala z jednoty a aby ani jeden rodič toho druhého pred deťmi nezhadzoval. Ak sa medzi rodičmi vyskytnú odlišné názory,  je priamo nevyhnutné aby si ich vydiskutovali bokom od detí. V opačnom prípade by si rodičia sami znehodnocovali  vlastnú rodičovskú výchovu. 

Hlavnou podmienkou dobrého vzťahu medzi rodičmi a deťmi  je dôvera rodičov k deťom a detí k rodičom. Rodičia, ktorí dôverujú svojim deťom, otvárajú takto  pred deťmi celú svoju  dušu, myseľ aj srdce a deti im toto ich konanie radi a poslušne  opätujú. Na žiadnu otázku dieťaťa by rodičia nemali dať takú  odpoveď,   o  poctivosti a správnosti ktorej, by deti pochybovali. Nemalo by sa to stávať najmä pri odpovediach na najťažšie otázky, medzi ktoré patria pohlavné a náboženské otázky. Tie totiž najviac rozvirujú dušu dospievajúceho človeka. Správne odpovede na tieto otázky veľmi často, zásadným spôsobom  ovplyvnia jeho ďalší  život.  Dôvera k deťom však neznamená, aby rodičia  deťom všetko dovoľovali a ponechávali ich vývoj  úplne bez kontroly. Dieťa má nad sebou cítiť silnú ruku rodičovskej  výchovy. Zároveň má veriť, že táto výchova je spravodlivá, a že  sleduje jeho dobro.

Nevychovávajú iba rodičia detí, ale aj naopak,  aj deti rodičov. Rodičia by  pri výchove svojich detí mali dávať pozor aj sami na seba, aby sa ich slová nerozchádzali s ich činmi. Potom sa rodičia dožijú toho, že ich deti v nich nájdu najlepších priateľov, ktorých si potom nemusia hľadať inde.

Tak toto, asi  pred 90 rokmi, radil mladým rodičom Kamil Harmach. Je len na vás,  aby ste  posúdili, či sú tieto  rady aktuálne  aj pre dnešnú dobu. Mne sa páčia.

Prajem príjemný deň. doko


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko... aj mne sa tie rady páčia...
    majú dlhodobú platnosť a zrejme ešte aj po nás si mnohí uvedomia, že to tak funguje...
    publikované: 27.09.2008 20:46:49 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Dakujem za peknu temu,
    ktorych je uz medzi blogermi akosi pomenej, nakolko sa mi zda, ze pre nas je problem c.1 sex a vsetko s tym spojene....
    Skoda.
    Tieto rady rodicom su skutocne pravdive, no idealne uskutocnitelne asi len v harmonickom manzelstve.
    Ak napr. manzel ponizuje manzelku pred detmi, moze sa ona akokolvek snazit, ma to pre vychovu velmi negatiny dopad.
    Ak nie je vola komunikovat na urovni u oboch partnerov, je to v rodine skutocne tazke.Myslim si, ze zivot nam potvrdzuje stupanie poctu prave takychto rodin.
    No napriek obrovskym tazkostiam netreba sa nikdy vzdavat, no snazit sa stale podla najlepsieho vedomia a svedomia .Maximalna snaha prinesie svoje ovocie v pravom case.Aspon ja to z pohladu veriacej matky vnimam takto.Som rada, ze sa mozem opriet o vieru v Bozie milosrdenstvo a pomoc.
    publikované: 28.09.2008 09:19:14 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. komentar
    pekné miesto, vďaka za zdieľanie
    publikované: 31.10.2011 07:47:31 | autor: jessika (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014