doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vzťah NATO, Rusko, Ukrajina a Partnerstvo pre mier

25.1.2022...Čo by sa také stalo, keby Rusi ako poriadni obchodníci teraz Krym od Ukrajiny kúpili ...
Už 8.1.2009  som napísal v súvislosti s vtedajšou plynovou krízou toto: ... „Rusi vydierajú nielen Európu, ale aj USA a skúšajú kam až môžu vo svojich imperialistických chúťkach zájsť. Dôvod je jasný. Nechcú stratiť svoj politický a hospodársky vplyv na Ukrajinu a na bývalé sovietske republiky z Ázie, keď ho už stratili v krajinách na západ od Ukrajiny. Ukrajinci vydierajú EÚ zasa preto, aby sa ľahšie dostali z terajšej politickej aj hospodárskej brindy. A  asi si myslia, že EÚ im takto skôr poskytne potrebné finančné dotácie a hospodársku pomoc, ktorá im určite chýba. Možno si Ukrajina tiež myslí,  že sa takto dostane skôr aj do NATO a EÚ.“

Je január 2022 a zasa sme zahlcovaní správami tohto typu. Citujem: .... „Rusko varovalo v piatok pred "najvážnejšími dôsledkami", ak Spojené štáty budú naďalej ignorovať jeho "legitímne obavy" o bezpečnosť v súvislosti s Ukrajinou. Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997 a žiada odsun "zahraničných vojakov, techniky a výzbroje" zo všetkých krajín, ktoré neboli členmi NATO pred rokom 1997. USA volajú svojich ľudí z Ukrajiny domov, neodporúčajú ani cestu do Ruska a uvádzajú 8 500 svojich vojakov do zvýšenej pohotovosti. Spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) uvádzajú svoje vojenské kapacity do pohotovosti a posielajú ďalšie lode a bojové lietadlá do východnej Európy. Dánsko vysiela fregatu do Baltského mora a chystá sa poslať štyri stíhačky typu F-16 do Litvy. Španielsko posiela svoje vojnové lode, aby sa pripojili k námorným silám NATO v Čiernom a Stredozemnom mori, a zároveň zvažuje vyslanie bojových lietadiel do Bulharska. Francúzsko vyjadrilo pripravenosť vyslať vojakov do Rumunska. Holandsko uvádza svoje lode a pozemné jednotky do pohotovosti. EÚ poskytne Ukrajine finančnú pomoc za 1,2 miliardy eur, ktorá má pomôcť krajine riešiť jej potreby v dôsledku konfliktu s Ruskom. Česko Ukrajine daruje delostreleckú muníciu kalibru 152 milimetrov. Hrozí nám vojna, Rusko robí kroky pre destabilizáciu Ukrajiny. Ak príde k vojnovému konfliktu, každému občanovi SR bude jasné, že je správne, že SR má silných spojencov, že je členom NATO. Toto sa nás bytostne dotýka. Situácia je naozaj vážna. To, čo vidíme, sa odohráva len niekoľko stoviek kilometrov od hraníc Slovenska. tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov vyhlásil, že nateraz neexistujú dôvody pre tvrdenie, že Ruská federácia pripravuje ofenzívu proti Ukrajine.

Znie to síce hrozne, ale asi sa niečo medzi Ruskom a Ukrajinou znova pokazilo. A riešíť to chcú všetci, len Rusi a Ukrajinci akosi o to veľmi nestoja. Uvediem niektoré fakty, ktoré by nám mali trocha priblížiť vzťahy Ruska, Ukrajiny a NATO.

1. Deň nezávislosti Ukrajiny pripadá na 24. august. V tento deň v roku 1991 ukrajinskí politici vyhlásili nezávislosť od ZSSR. V decembri toho roku tento krok v referende odhlasovalo viac ako 90 % Ukrajincov. 2. Roku 1994 pod kuratelou NATO, vzniklo Partnerstvo za mier (PfP) a to ako ... „výraz spoločného presvedčenia, že stabilitu a bezpečnosť v euroatlantickom priestore možno dosiahnuť len spoluprácou a spoločnými postupmi. Ochrana a podpora základných slobôd a ľudských práv a zabezpečenie slobody, spravodlivosti a mieru prostredníctvom demokracie, to sú naše spoločné hodnoty, ktoré majú pre Partnerstvo základný význam.“ 3. NATO s Ruskom a Ukrajinou od roku 1997 vyvíjajú osobitné vzťahy, svedčí o tom aj podpísaný Zakladajúci akt o vzájomných vzťahoch, spolupráci a bezpečnosti medzi NATO a Ruskom a Charta o osobitnom partnerstve medzi NATO a Ukrajinou. 4. Rusko 2.3.2014 anektovalo Krym, ktorý podľa medzinárodných pravidiel patrí Ukrajine. A tak sa stalo, že dve krajiny, ktoré podpísali dohody o partnerstve pre  mier riešia svoje nezhody nie mierom ale vojnou, a tá trvá doteraz. Pripomínam, že členmi v organizácii Partnerstvo pre mier sú tieto krajiny: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Fínsko, Gruzínsko, Írsko, Kazachstan, Kirgizská republika, Moldavsko, Rakúsko, Rusko, Švédsko, Švajčiarsko, Tadžikistan, Turkménsko, Ukrajina a Uzbekistan. Ako vidíte je to široké spektrum krajín, nielen bývalé satelity ZSSR.

Takže, nech sa snažím akokoľvek, nikde nevidím, že vzájomné spory medzi štátmi NATO, či Partnerstva pre mier sa majú riešiť vojnou. Naopak, má to byť iba spoluprácou a spoločnými postupmi kde majú dominovať ochrana a podpora základných slobôd a ľudských práv a zabezpečenie slobody, spravodlivosti a mieru prostredníctvom demokracie. A tak sa pýtam ? Skutočne sú v Rusku a na Ukrajine politici vo vrcholových funkciách analfabeti, že nevedia ani čítať to čo sami podpísali ?  Iste, nie sú ! Tak prečo sa podpísaných dohôd nedržia ? Žeby preto, že im vôbec nejde o blaho ich obyvateľov, ani blaho iných obyvateľov sveta, ale iba o ich vlastné politické záujmy ? Podľa mňa je tento ich prístup, pošliapaním všetkého dobrého, čo obyvatelia Ruska a Ukrajiny  pre mier a slobodu v minulosti už vykonali a obetovali nielen pre svoje krajiny, ale pre celý svet. Preto si myslím, že najmä radoví občania Ruska a Ukrajiny, by už konečne mali dať svojim politikom najavo, že nestoja o zbytočné krviprelievanie a utrpenie v záujme nejakých chimér o hrozbe zo strany všetkých, čo s ich štátmi susedia. Áno, štáty môžu mať rôzne politické požiadavky aj územné nároky, ale tie sa predsa dajú vždy riešiť mierovou cestou. Napríklad: posilnením autonómie a lepším postavením menšín v majoritnej spoločnosti, výmenou územia medzi krajinami, čí prenajatím námorných základní za primeranú náhradu, a podob. Dokonca Rusi (cár Alexander II.), územie Aljašky predali 30. marca 1867 USA za 7,2 milióna dolárov (podľa súčasných prepočtov viac ako 120 miliónov dolárov), a tá sa v roku 1959 stala 49. štátom USA. So svojimi 1 481 347 km² súše  je rozlohou najväčším štátom v USA. Len tak na okraj. Krym má rozlohu iba 26 081 km². A tak sa pýtam ? Čo by sa také stalo, keby teraz naopak, Rusi ako poriadni obchodníci, pre zmenu Krym od Ukrajiny kúpili ?  A bol by pokoj !  Všetko dobré praje doko. Viac k tejto téme píšem aj na                                           http://doko.blog.portal.sk/detail-ficovo-opakovane-vojnove-strasenie-.html?a=48d79b9cc1786ece99ac4ad50831b165


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Putin ide sám proti sebe, lebo svojou tvrdohlavosťou už dosiahol kontraproduktívitu
    Ak sa doteraz, západný svet ako tak kontroloval pri vojenskej podpore Ukrajiny, posledných pár dní to už neplatí a verejne vo veľkom zásobuje Ukrajinu predovšetkým vojenským materiálom, zbraňami a muníciou. Čo by v konečnom dôsledku mohlo mať odstrašujúci efekt v možnej realizácii vojnových zámeroch Ruska.
    publikované: 26.01.2022 19:35:23 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vymýšľate nezmysly
    pritom úplne ignorujete nekonečnú agresivitu NATO základní ktoré podľa expertov v SŠA sú zovretím anakondy, ktoré má zničiť Rusko. hlavne je pre vás dôležité, že vymyslíte nejaký chorý konštrukt, ktorý bude proti Rusku.
    publikované: 22.02.2022 21:00:34 | autor: R R (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pán R R , ďakujem za názor
    publikované: 23.02.2022 10:15:03 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014