doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyslúžilcom od 1. júla 2019 valorizujú dôchodky

... nízke dôchodky sa zvyšujú o viac ako je inflácia, vysoké dôchodky o infláciu. Tento princíp treba uplatniť aj na výsluhové dôchodky.

Dalo by sa povedať, konečne. Totiž civilné starobné dôchodky (SD) boli valorizované už od 1.1.2019 a to o 2,6 % z mesačnej výšky SD, ale najmenej o 8,7 euro. A ako to už na Slovensku býva zvykom, všetko sa tu rieši komplikovane, tak aj valorizáciu výsluhových dôchodkov (VD) vyriešili poslanci NR SR komplikovane.

A tak vyslúžilci svoje VD majú valorizované po prvé, neskoršie o pol roka oproti civilnej valorizácii lebo platí až od 1.7. 2019 a po druhé, ich VD sú valorizované, nie podľa výšky VD, ale podľa počtu odslúžených rokov. A to tak, že za každý celý, skutočne odslúžený rok, sa im VD zvýšia o 0,6 euro. Čiže výška VD tu zrejme nehrá podstatnú úlohu, a to je veľký rozdiel oproti SD, kde sa vôbec  nehľadí na počet odrobených rokov, ale len na výšku SD. Tak sa dozvieme, že najnižšia valorizácia SD je o 8,7 euro, čo platí pre SD nižšie ako 334,70 euro mesačne a najvyššia je obmedzená len výškou SD a tá je napr. pri 1 000 eurovom SD  26 euro.

Pritom poberateľ VD má najnižšiu valorizáciu 9 euro a to pri odslúžení 15 rokov, ale najvyššia je obmedzená dĺžkou služby. Napr. kto by chcel mať valorizovaný VD o 26 euro, musel by mať odslúžených 44 rokov bez ohľadu nato, akú má skutočnú výšku VD.  Podotýkam, že vojaci slúžia spravidla len od 18 do 55 rokov fyzického veku, to teda znamená, že ich maximálna doba služby v tomto prípade je 37 rokov. Potom by najvyššia valorizácia VD bola kdesi na úrovni 22 euro. A toto sa mnohým z nich nepáči, lebo si myslia, že pri valorizácii VD sa uplatnila len zásada solidarity s poberateľmi nižších VD, ale  zásada zásluhovosti, inak povedané výška VD, nebola dostatočne zohľadnená.

K tomu si dovolím odcitovať aj časť z vystúpenia pani poslankyne Sone Gaborčákovej (OĽANO-NOVA).  ... „ Akékoľvek zvyšovanie dôchodkov, ktoré nie je viazané na predchádzajúcu úroveň príjmov, je v rozpore s nálezom Ústavného súdu a aj keď sa tento nález netýka valorizácie dôchodkov v systéme sociálneho poistenia tento princíp je univerzálny. Na záver. Kým v systéme sociálneho poistenia sa striktne dodržuje účel valorizácie udržovanie kúpi schopnosti dôchodcov v systéme sociálneho zabezpečenia chýba akákoľvek väzba na infláciu. Pevná časť valorizácie v starobných dôchodkoch ktorá sa berie ako základ pre určenie valorizačnej sumy výsluhových dôchodkov je naviazaná na rast priemerného dôchodku v systéme sociálneho poistenia. Navyše pre valorizáciu starobných dôchodkov platí, že zvýšenie je max 2 % z priemerného starobného dôchodku, inflácia, suma vyplácaného dôchodku. To znamená, že nízke dôchodky sa zvyšujú o viac ako je inflácia, vysoké dôchodky o infláciu. Tento princíp treba uplatniť aj na výsluhové dôchodky. Aký je logický argument aby sa výsluhové dôchodky valorizovali inak ? Je možné že existuje nejaká snaha zabrzdiť rast výsluhových dôchodkov cez valorizáciu ale to by bol určite čudný nápad. “ ! ? !

16. 5. 2019 o 17,10 hod. len poslanci (OĽANO-NOVA) sa zdržali hlasovania, ostatní odhlasovali to, čo im ich stranícki šéfovia prikázali. Čiže asi tak väčšinu našich poslancov, zaujíma život výsluhových dôchodcov. A že vraj žijeme v právnom štáte. Pre koho ako ! !  Príjemný a pekný deň praje doko. O podobnej téme píšem aj na

http://doko.blog.portal.sk/detail-realna-hodnota-vysluhovych-d%F4chodkov-%84vdaka%93-ich-valorizacii-kazdy-rok-klesa.html?a=014d08418f4b365b12c4874105db1c6a

 


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014