doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyliečme sa z nervozity ! I

... O čom sa v minulosti písalo ? (4) rok 1936
To že svet je akýsi nervózny vidíme všetci. Väčšina si myslí, že je to problém len našej doby. Veľký omyl ! Neveríte ? Prečítajte si čo sa o tomto fenoméne  písalo už  v roku 1935 a to  v doslovnej aj spisovnej citácii. 

Vyliečme sa z nervozity !(1.časť)

Nervozita je dnes chorobou veľmi rozšírenou. Dnes je skoro každý človek viacej-menej nervózny. Je to akási „moderná“ choroba, ktorá zachvátila skoro celé ľudstvo dnešnej doby. „Bacilom“ tejto choroby z veľkej čiastky je aj horúčkovitý shon, ponáhľanie sa, rýchle žitie dnešného človeka. To predtým nebolo a preto naši predchodcovia túto chorobu nepoznali. Pravda, myslíme tu nervozitu dnes všeobecne rozšírenú, nervozitu ľahšieho stupňa a nie nejaké vážne poruchy nervov. Myslíme na nervozitu modernú, pochádzajúcu z podotknutých už príčin, ďalej z netrpezlivosti, z hnevu, podráždenosti, rozčuľovania sa, a – povedzme si to úprimne – aj z rozmaznanosti dnešného človeka. Z tejto modernej nervozity môže sa človek vyliečiť za niekoľko hodín, keď chce a keď má pevnú vôľu, - tvrdí americký lekár Payne v článku, uverejnenom v amerických novinách „The Modern Psychologist.“ Dr. Payne podáva tam aj rady, ako možno nervozitu vyliečiť. Z jeho pokynov uvedieme aspoň niektoré:

Nervózny človek, - hovorí   Dr. Payne, - musí sa predovšetkým vymaniť z okolia, ktoré naň neblaho pôsobí. Nesmie počúvať na ľudí, ktorí jeho chorobu zveličujú. Chorý si za takýchto okolností namýšľa, že je veľmi, ba azda i nevyliečiteľne chorý, čím sa jeho stav samozrejme len zhoršuje. Nervózny človek sa teda musí zpod takýchto vlivov vymaniť. Nesmie počúvať za takéto reči, musí počúvať sám seba, musí mať silnú vôľu vyliečiť sa a treba mu uvedomiť si, že nervozita vôbec nie je ťažkou chorobou a že nevyžaduje liekov. Znovu    však podotýkame, že nehovoríme tu o ťažkých prípadoch porúch nervov, kedy sú tak lekár ako aj lieky potrebné.

Vyskúšajme si odolnosť proti nervozite aj tým, že na pokračovanie rád od pána Dr. Payne si počkáme nejaký ten deň.

Pekný deň. doko.

Podobný článok o tom čo a písalo v minulosti je aj na
doko.blog.pravda.sk/detail-o-com-sa-pisalo----3-.html

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Kto by to povedal?
    Rozdiel je asi len v tom, že dnes sme už niekde vo vnútri tej špirály, kým v roku 1935 boli niekde na začiatku.
    publikované: 11.12.2007 17:55:06 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014