doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vojaci už nemôžu byť holohlaví, sivovlasí ani ryšaví

... začína nová éra módy v armáde....

Aj tak nejako by sa dal vysvetliť nový predpis o vojenskej „móde“, ktorý platí už od začiatku septembra 2011.  Kto neverí, ten nech číta:

Čl. 8

Spoločné zásady pre zovňajšok vojaka

Zovňajšok vojaka zabezpečuje dôstojnú reprezentáciu ozbrojených síl a dodržiavanie zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Vojak nemá piercing a tetovanie na odkrytých častiach tela, ktoré sú viditeľné počas nosenia vojenskej rovnošaty. Nechty svojou dĺžkou nepresahujú bruško prsta. Účes vojaka nenarúša jeho prirodzený vzhľad vo vojenskej rovnošate (napr. mriežkovaný strih vlasov, vystrihované vzory, výrazná farba vlasov a pod.) a neprekáža pri používaní prostriedkov individuálnej ochrany jednotlivca, výzbroje a výstroje. Na farbenie vlasov používa vojak prirodzený odtieň farby vlasov (čierna, hnedá, plavá, gaštanová, blond). Na líčenie tváre sa používa len prirodzená telová farba a na zvýraznenie rias očí hnedá alebo čierna farba. Na nechty sa používa len bezfarebný lak. Civilný odev vojakov, v ktorom vstupujú do vojenských útvarov alebo je používaný v rámci služobného času je čistý a takého strihu, ktorý nenarúša dôstojnosť povolania vojaka ozbrojených síl. Odev, alebo jeho doplnky nepropagujú žiadne hnutia, politické strany alebo organizácie a skupiny, ktorých činnosť je v rozpore so zákonmi Slovenskej republiky. Ak to vyžaduje druh vykonávanej služobnej činnosti, z hygienických, z bezpečnostných dôvodov, alebo na návrh ošetrujúceho lekára môže veliteľ roty a na jeho úroveň postavení velitelia (riadiaci výcviku) stanoviť vojakovi úpravu vlasov (spôsob strihania, farbenie a pod.), oholenie (ponechanie) brady (fúzov), spôsob používanie súčastí vojenskej výzbroje, výstroja a vecí, ktoré nie sú ich súčasťou. Realizáciu ustanovení odseku (7) tohto článku zverejní veliteľ vojenského útvaru vo svojom Písomnom vojenskom rozkaze na spresnenie výkonu štátnej služby. Veliteľ vojenského útvaru alebo ním určený vojak spracuje výpis z Písomného vojenského rozkazu na spresnenie výkonu štátnej služby veliteľa vojenského útvaru a vydá ho vojakovi, na ktorého sa výnimka vzťahuje. Tento výpis má vojak vo vojenskej rovnošate pri sebe počas celej doby trvania nariadenia a v prípade vyžiadania ho predloží. Výpis môže byť platný maximálne 30 dní.

Čl. 9

Zovňajšok muža

Muž je ostrihaný nakrátko, účes je priliehavý, rovnomerný a bez ozdôb. Vlasy svojou dĺžkou nezakrývajú obočie, nesiahajú na uši a pri základnom postoji nesiahajú cez golier košele. Bokombrady sú dlhé maximálne po stred ucha. Muž nenosí náušnice, šperky, prstene s výnimkou obrúčky a prsteňa absolventa vojenskej školy a nelakuje si nechty. Pri zamestnaní v poľných podmienkach a pri výcviku nenosí ani obrúčku a prsteň absolventa vojenskej školy.

Čl. 10

Zovňajšok ženy

Žena je ostrihaná alebo má vlasy upravené tak, že ich dĺžka nezakrýva hodnostné označenie umiestnené na náplecníkoch rovnošiat a obočie. Žena si vlasy upravuje vypnutím na zátylku sponkami čiernej alebo hnedej farby prípadne zviazaním gumičkou čiernej alebo hnedej farby. Žena pri zamestnaní v poľných podmienkach a pri výcviku nenosí prstene, náušnice, šperky, nelakuje si nechty, nelíči si tvár a nepoužíva umelé nechty. Náušnice svojím rozmerom nesiahajú viac ako 5 mm pod okraj ušného laloku.

Aj keď sa zdá, že autori textu mysleli na každý detail výzoru vojakov, ušla im podľa mňa jedna podstatná osobná  miera a tou je,  obvod pásu. Čo tak napr. 92 cm. Až potom by nám takých vojakov závidel celý svet. Dobrú náladu a veselú myseľ,  celý týždeň,  praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    najdôležitejšie, aby si fakt tí vojáčkovia nochty nelakovali....:D
    publikované: 26.09.2011 19:21:46 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vojna není kojná
    No a to platí jen u vás na Slovensku, a nebo je to nějaký celosvětový nařízení? Jako vím že dřív se na vojně chodilo vždycky do holá a všichni povinně, ani nevím jaký k tomu byl důvod. Ale dobra se mění a vojna už není povinná. Jako v dnešní době kdy muži chodí třeba na takové https://www.premier-clinic.cz/zakroky/transplantace-vlasu/ zákroky je vidět že moderní doba jde snad v dobrým dopředu.
    publikované: 21.06.2021 09:06:49 | autor: Láďa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014