doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vízie do budúcnosti

....Roku 2010 deti už nebudú musieť chodiť do školy. Školu má nahradiť ústav zdravia. Tu deti dostanú injekciu, ktorá dodá mozgu všetky potrebné vedomosti. ...
Už to tak vo svete chodí. Ľudia si obyčajne na začiatku kalendárneho roka, radi želajú splnenie svojich prianí. Asi to tak má byť. A ak sú naše priania aspoň trocha reálne, obyčajne sa nám ich podarí aj splniť.  Mne sa ale do rúk dostal kalendár z roku 1977 a v ňom som našiel veľmi krátky článoček, ktorý opisuje optimistické pohľady do budúcnosti.  Čiže prognózy a túžby staré 40 rokov.  

Nižšie už budete čítať doslovnú citáciu článku z kalendára, Pútnik svätovojtešský ročník 1977. „ Poprední svetoví futurológovia ponúkajú nám takéto fantastické síce, ale podľa doterajšieho vývoja optimisticko-realistické predpovede pre už nie vzdialené  budúce roky:

Roku 1980 choré pľúca a obličky majú prestať byť problémom. Nahradia ich orgány z umelých hmôt, ktoré budú fungovať neobmedzený čas.

Roku 1990 človek má už ovládať počasie. Napr. na Sibíri bude po celý rok svietiť slnko. Už v zárodku odstránia sa ničivé hrozby tornád a uragánov.

Roku 2000 každý človek bude mať možnosť byť géniom. Umožní to špeciálne zariadenie, ktoré znásobí inteligenciu človeka.

Roku 2010 deti už nebudú musieť chodiť do školy. Školu má nahradiť ústav zdravia. Tu deti dostanú injekciu, ktorá dodá mozgu všetky potrebné vedomosti.

Roku 2020 lekárska veda má mať možnosť predĺžiť ľudský život o 50, ba aj o viac rokov.

Fantastické ? Možno, ale pripomeňme si: aké fantastické sa zdali technické vynálezy v románoch, ktorých autorom bol Jules Verne. V svojom čase boli tie „vynálezy“ prijaté s nedôverou i posmechom.  A prešlo len pár desaťročí, a nielen že sa splnili predpovede fantastického spisovateľa, ale moderná doba ich ďaleko prekročila ...“

Koniec citácie.

Žiaľ článoček nemá autora. Škoda, rád by som mu napísal. A úplne na okraj, v roku 1977 na Slovensku v plnej sile zúril socializmus. Čo autora týchto prognóz aspoň trocha ospravedlňuje, lebo podobné „optimisticko-realistické predpovede“ boli vtedy vo veľkej móde. Napríklad tá o tom, že už naša generácia bude žiť v komunizme. No, ak chceme počuť podobné nezmysly,  nemusíme chodiť ani 40 rokov späť, stačí pozorne počúvať  našich súčasných alebo ešte nedávno súčasných politikov. Spomeniem iba také, tie najšťavnatejšie:

1. Švajčiarske dôchodky na Slovensku.

2. Dvojnásobné platy.

3. Diaľnica D1 spojí Bratislavu s Košicami do roku 2010.

4. Bezplatné zdravotníctvo a školstvo.

5. Odstránenie korupcie.

6. Slovensko je právny štát.

Viac si môže prečítať občan-volič spravidla vždy pred každými voľbami. A čo na záver ?  Dávajme si len také ciele a predsavzatia, za ktoré sa o rok nebudeme hanbiť. Len to najlepšie v roku 2017 všetkým želá doko.


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014